Косата капе? Може да са виновни зъбите

PRINT
болка в зъба пулпит

Болести на зъбите и на венците могат да доведат до заболяване на други органи и системи в организма, както и обратно – общи заболявания дават отражение върху зъбите. „Връзката между лекарите и зъболекарите трябва да е още по-добра, отколкото е в момента. Напоследък сериозните институции обърнаха внимание на оралното здраве, което дълги години стоеше малко в периферията на полезрението им“, категоричен е д-р Николай Шарков, зам.-председател на управителния съвет на Българския зъболекарски съюз и президент на Балканското стоматологично общество.

Връзката между заболяванията в устата и проблеми с други органи отдавна е доказана

Затова е добре преди всяка хирургична интервенция на всяка цена да оздравим устата си – не само зъбите, но и венците. Д-р Шарков препоръчва устната кухина да бъде санирана, т.е. да са излекувани кариесите и усложненията от тях, евентуални пародонтити, ако се налага, да се почисти устата от зъби, които не могат да бъдат спасени. Както и да са оздравени венците, да е спрян процесът на пародонтозата. Установено е, че много от микроорганизмите в устата влияят върху сърдечносъдовата система. При наличие на инфекция в устата постоянно се излъчват микроорганизми, които попадат в кръвоносната система и оттам стигат и до сърцето. Съществуват редица доказателства за възпаление на сърдечния мускул (миокардит), както и възпаление на обвивката на сърцето (перикардит), които се дължат на заболявания в устната кухина.

Не са редки случаите, когато пациенти се обръщат за помощ към дерматолози при частично опадане на косата, а те обикновено ги пращат да се консултират със стоматолог за евентуална инфекция в устата. Най-често това са грануломи, кисти или нелекувани зъби. Например болките в ушите невинаги са свързани с възпаление, а може да са причинени от проблеми със зъбите. Има и безброй научни публикации за заболявания в устата, които водят до болка в ставите. „Много често споменавам и за връзката между проблеми със зъбите и рак на панкреаса. Това е изключително сериозно заболяване, с летален изход, за съжаление“, предупреждава зъболекарят.

Не е трудно да разбере, че човек има здравен проблем, само по състоянието на устната кухина, който се отразява там. Дори обложеният език или лигавица с променен цвят са индикация за някакво неразположение. Рецидивиращи афти подсказват за наличие на по-общо заболяване. Ако езикът е подут и отстрани има отпечатъци от зъбите, най-вероятно щитовидната жлеза не функционира нормално или пък има проблеми с черния дроб. При язва езикът е сух, а отстрани -лепкав като глина. Сухият, изтръпнал език е признак за обезводняване. Прекалената сухота в устата може да е свързана със заболяване на слюнчените жлези. Ако само езикът е сух, а устните по ръба са напукани, трябва да се провери кръвната захар, не е изключен диабет. Понякога езикът е възпален и сякаш пари – това се дължи на липса на желязо и на витамин В12. Може да е свързано с малокръвие или диабет. Захарната болест дава сериозни отражения в устната кухина и един стоматолог може да се досети за нея по някои симптоми в устата. Кървенето на венците, разклатените зъби, напреднала форма на пародонтоза е възможно да са следствие на повишена кръвна захар. Ако зъболекарят забележи някой от тези симптоми, той трябва да насочи пациента към личния лекар за съответните изследвания.

Рак на слюнчените жлези  – рядък, но се среща

Статистиката сочи, че всяка година около 500 души се разболяват от рак на слюнчените жлези, на езика  или на небцето. Съществуват и предракови състояния, които трябва да бъдат диагностицирани в зъболекарския кабинет и да им се обърне внимание, тъй като водят до сериозна хирургична намеса в устата, после изискват химио- и лъчетерапия. След това рехабилитацията е доста трудна. Понякога се нарушава дъвкателната или говорната функция, може да се промени и лицевата симетрия. Възможни са и по-тежки проблеми и рехабилитацията е важна. Рехабилитацията след онкологично заболяване в устната кухина е оставена малко встрани. За нея са необходими външни лицеви протези и те не се поемат от здравното осигуряване. Причините за онкологичните заболявания в устната кухина са много, но най-разпространената е тютюнопушенето. Рак може да се причини и от постоянни термични дразнения – консумиране на прекалено гореща храна, на люто.

Денталното здраве зависи не само от първите седем години на детето, но и от първите седем години на мама и тате. Оказва се, че децата се водят на зъболекар само в краен случай, когато се появи болка, въпреки че за тях е осигурен един добър пакет услуги, който се заплаща от здравната каса. Но едва 20% от децата се възползват от безплатните услуги, т.е. останалите 80% не го правят. „Родители ме питат кога трябва да си заведат детето на зъболекар. Ами отговорът ми е – още в кърмаческа възраст“, категоричен е зъболекарят. „Дори устата на бебетата трябва редовно да се почистват с марля, натопена в разредена кислородна вода с дестилирана в съотношение 1:1, иначе се развиват гъбички (млечница или coop)“.

Има индикации, че здравната култура на населението се подобрява. Особено след приемането на Национална програма за профилактика на орални заболявания при децата до 18 години. Тя е комплексна и включва здравно обучение и възпитание, което се провежда не само сред децата, но и сред учители, родители и хората, които вземат важни решения. По тази програма, приета през 2009 г., финансирана от Министерството на здравеопазването, всяка година след 15 септември започва безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 6 до 9 години. Когато пробият първите дъвкателни зъби, те са уязвими, защото минерализацията при тях е 80%. За да достигнат твърдост 98%, е необходимо време. В дълбоките ямки и фисури на тези зъби се задържа плака, която не може да се почисти. Силантът запечатва тези падини и не допуска образуването на плака. Той е най-доброто средство за предпазване от кариеси. Статистиката сочи, че у нас годишно се вадят по 10 000 зъба на деца до 18 години. И най-често това са шестите зъби защото те най-рано пробиват, най-рано са атакувани от кариеси и развиват усложнения.

„По Националната програма за профилактика на орални заболявания при децата до 18 години направихме проучване сред 21 160 деца в три възрастови групи. 5-6 годишни – за да видим състоянието на временните зъби, 12 – годишни за състоянието на постоянните зъби и 18- годишни, за да проверим венците, обяснява зъболекарят. “ Данните изнесохме през 2012 г. на световния конгрес на зъболекарите, където програмата ни е добре известна. Установихме, че 70% от децата на 5-6 г. иматкариес (средно по 4 ) на временни зъби. 78% от децата на 12 г. имат кариеси (средно по 3) и то на постоянните зъби. 91% от тийнейджърите на 18 г. имат кариеси (средно по 6) на постоянните зъби. Устната хигиена е от задоволителна към лоша. Само 35% от 18-годишните имат здрави венци, а 65% вече са с възпаление на венците – гингивити или с пародонтоза. Представете си какво става след 18 години. На базата на този анализ набелязахме цели и задачи на програмата. А кариесът може да се победи и това е доказано. В Скандинавия се пада средно по един зъб с кариес на дете, който е хванат в ранна фаза и е лечим. Този успех е постигнат с програми въведени преди 40 години.“

За здрави зъби трябва да ядем твърда и прясна храна

Също и да ограничаваме въглехидратите. Това съвсем не означава да се лишаваме от шоколад. Преди години, когато изучава скандинавския опит в профилактиката на денталномедицинските заболявания в Дания, научава, че на децата дават шоколад само в събота и неделя, когато родителите им могат да ги контролират. У нас и възрастните, и децата избират бедни на белтъчини и богати на въглехидрати закуски, предпочитат меката храна. Заведенията за бързо хранене предлагат меню, което включва неща, които могат и да не се дъвчат много. А когато не се дъвчи, не се стимулира кръвообращението в дъвкателния апарат. Така се намалява храненето на съответните тъкани и те се разболяват. От друга страна, когато не се дъвчи твърда храна, а се предпочита меката и лепкава – тя стимулира образуването на плака. Зъбната плака е колония от микроорганизми, които, като разградят въглехидратите, отделят киселини, а те увреждат емайла. Затова е важно да мием добре зъбите си. Дори когато пием фрешове, е добре да изплакваме устата с вода или да дъвчем дъвка без захар, която да разреди слюнката и да се отмие плодовата киселина. Профилактиката е много проста – миене на зъбите сутрин и вечер, така че да се изчеткат всичките им повърхности.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 3    Средно: 3/5]
Косата капе? Може да са виновни зъбите беше последно модифицирана от: март 22nd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *