Как се лекува дълбока захапка

PRINT
добър зъболекар

Зъбите се подреждат по точно определен начин в зъбните редици. Те се допират един до друг, оформяйки дъги за всяка челюст. В постоянното съзъбие зъбите контактуват помежду си в точка, разположена малко под режещия ръб на резците и кучешките и под дъвкателната равнина за дъвкателните зъби. Дъгата на горните зъби леко припокрива долните.Така всеки зъб от челюстите е в контакт със съседните зъби около него, но и в контакт със съответните зъби от противоположната челюст.

Това подреждане осигурява стабилност на зъбните редици, създава възможност за правилно разпределяне на дъвкателното налягане и намалява натоварването върху зъбодържащия апарат, позволява правилната функция на зъбите – да откъсват храна, да я раздробяват и да я подготвят за оформяне на хапка, която да бъде преглътната и отведена в стомашно-чревния тракт. Това подреждане на зъбите е предпоставка за правилния говор и представлява естетически еталон за красива усмивка.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Какво означават различните видове болки в зъба?
Изтръпването на зъбите може да е знак за пародонтит
Шиечният кариес не е показание за вадене на зъба

За съжаление, идеалното подреждане на зъбите се случва доста рядко. Има много причини, които довеждат до неправилно подреждане, както и до неправилни съотношения на горната и долната челюст. Съществуват различни видове дефекти в зъбните редици, които са обект на лечение на специалността ортодонтия. Правилното подреждане на зъбите и коригирането на съотношението между челюстите започва още от осемгодишна възраст и успешно се повлиява и през юношеството. Така се осигуряват бъдещото здраве на зъбите и зъбодържащия апарат, правилният говор и естетиката. Ако тези корекции не се направят в посочените срокове, се създават предпоставки за неправилно натоварване на зъбодържащия апарат, което води до редица усложнения. Колкото повече години минават, толкова повече се изявяват усложненията и се виждат резултатите от липсата на адекватно лечение. Доскоро ортодонтията се занимаваше единствено с подреждането на зъбите при деца, но с напредване на познанията и възможностите на новите технологии днес стана възможно да се правят корекции в съзъбието и на по-късна възраст.

Дълбоката захапка е един от видовете ортодонтски дефекти, който наистина може да бъде травматичен към тъкани и структури. Процесът се задълбочва с възрастта и може да причини сериозни страдания. Сега съществуват различни методи, похвати, конструкции и техники, с които е възможно да се правят корекции и в по-напреднала възраст. За да се прецени по какъв начин трябва да се помогне, трябват сериозно изследване и анализ на индивидуалното състояние на всеки. Възможностите зависят от състоянието на зъбите и пародонта (зъбодържащия апарат), от вида и степента на дефекта, от тежестта на обратимите и необратимите увреждания.

Едва след този анализ може да се пристъпи към лечение, което изисква мултидисциплинарен подход – консервативно лечение на всички засегнати зъби, пародонтално лечение при засягането му, понякога хирургично лечение и едва тогава се пристъпва към използване на средства за корекция на захапката – обикновени ортодонтски апарат-чета, шини, брекети и други. Изборът на лечебен план, в това число и на най-подходящия метод за корекция, може да се направи единствено от специалист. Хубавото, което трябва да се знае, е, че такива корекции са възможни и в напреднала възраст, а не само в детска, но това трябва да се направи от специалист и съобразно индивидуалното състояние. Щом неправилната захапка създава проблем, трябва спешно да се потърси помощ от специалист ортодонт, който ще прецени дали и доколко се налага комбинирано лечение и с други специалисти.

Проф. Милена Пенева, национален косултант

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Как се лекува дълбока захапка беше последно модифицирана от: март 22nd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *