Как да използваме правилно конеца за зъби

PRINT
конец за зъби

Четката за зъби не е достатъчна, за да поддържаме на ниво хигиената в устната кухина. В търговската мрежа вече се предлагат най-различни приспособления за допълнително почистване на междузъбното пространство – конец за зъби, четчици. Как обаче се използват най-правилно те и кое да изберем?

По повърхността на зъбите се закрепват различни бактерии, които – ако не бъдат достатъчно старателно отстранени – провокират увреждане на зъбния емайл, пояснява д-р Луц Лауриш, зъболекар. Така възникват кариеси, гингивит или пародонтит. За да почистим добре зъбите, четката не е достатъчна – не стига до междузъбните пространства. Така непочистени остават около 30% от повърхностите. За бактериите това е добре дошло.

Какви са видовете конци за зъби?

Конец за зъби с восък – подходящ е за начинаещи, понеже се плъзга по-лесно между зъбите.

Конец за зъби без восък – почистващият ефект е по-голям отколкото при този с восък, тъй като влакънцата се отделят малко.

Конец за зъби на държач – те улесняват употребата, по-удобни са. Опънатият конец обаче не чисти толкова добре. Конец за зъби

Специален конец за зъби – вече има голям избор на различни, например за импланти, за особено тесни пространства (например при протези) или при коронки. Този конец има втвърдено крайче, което може да си пробие път между зъбите.

Конец за зъби с медицински добавки – например флуорид или хлорхексидин. Те потискат образуването на кариес и възпаления, пояснява експертът.
четчица за зъби

Четчици за междузъбни пространства – те са подходящи когато има известно разстояние между зъбите. Големината им се избира според индивидуалните особености.

Водата за уста не може да се сравнява изобщо с конеца за зъби. Тя отстранява плаката с по-малка ефективност, казва Лауриш. Те са допълващо средство за устна хигиена.

Как да използваме правилно конеца за зъби?

Зъболекарят препоръчва конеца да се използва вечер преди лягане. Няма голямо значение дали е преди или след миенето на зъбите. Най-важното е плаката да се почиства основно един път дневно.
Най-разпространената техника предвижда да се вземе конец дълъг 50 см. Държи се с палеца и показалеца. Възможно е да се държи и със средния пръст и показалеца. Конецът се пъхва между зъбите, а почистването става с движения напред-назад и нагоре-надолу. При необходимост се взема нов конец.техника за конеца за зъби

Конецът на държач се използва по сходен начин. Един стига за едно почистване. Ако конецът провокира кървене на венеца, може да има някакво възпаление. Това не означава, че трябва да спрем използването му, дори напротив. Кървенето ще престане след редовната употреба на конец. Добре е обаче да се консултираме и със зъболекар. Погрешната употреба на конеца може да нарани венците, затова ако не сме сигурни в уменията си, може да питаме стоматолога си.

Източник: Apotheken Umschau

[Общо: 5    Средно: 2.4/5]
Как да използваме правилно конеца за зъби беше последно модифицирана от: март 15th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *