Българчетата на първо място по кариеси в ЕС заради незнание

PRINT
кариес при децата млечни зъби

Всеки четвърти от 18-годишните у нас вече е с поне един изваден зъб, а 92% имат най-малко един занемарен кариес при завършването на средно образование. Проблемът с устната хигиена съпътства младите хора през цялото ученичество. Още при записването в първи клас 71 % от децата са с развалени зъби, показва последното национално проучване, цитирано от в. 24 часа.

Лошата новина е, че още по-нови данни за 4-6-годишните във водещи детски градини в София сочат, че в по-малката възраст всяко от тях има кръгло 4 кариозни зъба, а по-големите – по 8. Хубавото е, че 50% от тези кариеси са в обратим стадии. Това означава, че може да се лекуват без машина. Това съобщи проф. Милена Пенева, ръководител на Катедрата по детска дентална медицина в Медицинския университет в София и национален консултант на България по същата специалност.

Кариесът се причинява от микроби в устата

Новото разбиране за кариеса е, че той не е „дупка“ в зъба, а процес, който започва много преди това и в началото е невидим. Важно е първо да се спре процесът на ниво болестотворни микроорганизми в устата. В противен случай дори след пломбирането на засегнатото място разрушителният процес ще обхваща все нови и нови зъби.

Това лечение почти нищо не струва, то е въпрос на знание, правилна хигиена на цялата устна кухина и здравословно хранене, обясни проф. Пенева. Поради недостатъчна информираност българските деца са на засрамващото първо място в Европа по кариеси и заболявания на венците.

За това спомага и погрешният модел на хранително поведение. Рекордните 95 процента от българските деца всеки ден ядат сладки храни с добавена захар. Навикът се смята твърдо за един от факторите за повреждане на зъбния емайл. Това от своя страна проправя пътя за напредване на кариозните процеси до видими кухини в зъбите. Много често родителите на малките деца подценяват развалянето на млечните зъби. Според специалистите щетите от кариеси се отразяват на изграждането и устойчивостта на постоянните зъби.

Според националния консултант трябва да се даде възможност здравната просвета да стане част от възпитанието и обучението на децата. Към момента просветителската дейност се извършва главно от денталните лекари, които участват в националната програма за орална (на устата) хигиена. Участват и специалисти, ангажирани в спонсорирани кампании за профилактика. Един такъв стартиращ проект за деца от 6 до 9 г. (първи-трети клас) е насочен към безплатни прегледи и обучение под атрактивна форма на малките ученици.

Атрактивен мобилен кабинет, наречен зъбомобил, тръгва от 6 март и ще посети 30 селища. Те са подбрани според информацията в професионалната общност за необхванати от дентална грижа деца. Кампанията има амбиция да даде шанс на поне 10 000 деца.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Българчетата на първо място по кариеси в ЕС заради незнание беше последно модифицирана от: март 5th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *