Българчетата на първо място по кариеси в ЕС заради незнание

PRINT
кариес при децата млечни зъби

Всеки четвърти от 18-годишните у нас вече е с поне един изваден зъб, а 92% имат най-малко един занемарен кариес при завършването на средно образование. Проблемът с устната хигиена съпътства младите хора през цялото ученичество. Още при записването в първи клас 71 % от децата са с развалени зъби, показва последното национално проучване, цитирано от в. 24 часа.

Лошата новина е, че още по-нови данни за 4-6-годишните във водещи детски градини в София сочат, че в по-малката възраст всяко от тях има кръгло 4 кариозни зъба, а по-големите – по 8. Хубавото е, че 50% от тези кариеси са в обратим стадии. Това означава, че може да се лекуват без машина. Това съобщи проф. Милена Пенева, ръководител на Катедрата по детска дентална медицина в Медицинския университет в София и национален консултант на България по същата специалност.

Кариесът се причинява от микроби в устата

Новото разбиране за кариеса е, че той не е „дупка“ в зъба, а процес, който започва много преди това и в началото е невидим. Важно е първо да се спре процесът на ниво болестотворни микроорганизми в устата. В противен случай дори след пломбирането на засегнатото място разрушителният процес ще обхваща все нови и нови зъби.

Това лечение почти нищо не струва, то е въпрос на знание, правилна хигиена на цялата устна кухина и здравословно хранене, обясни проф. Пенева. Поради недостатъчна информираност българските деца са на засрамващото първо място в Европа по кариеси и заболявания на венците.

За това спомага и погрешният модел на хранително поведение. Рекордните 95 процента от българските деца всеки ден ядат сладки храни с добавена захар. Навикът се смята твърдо за един от факторите за повреждане на зъбния емайл. Това от своя страна проправя пътя за напредване на кариозните процеси до видими кухини в зъбите. Много често родителите на малките деца подценяват развалянето на млечните зъби. Според специалистите щетите от кариеси се отразяват на изграждането и устойчивостта на постоянните зъби.

Според националния консултант трябва да се даде възможност здравната просвета да стане част от възпитанието и обучението на децата. Към момента просветителската дейност се извършва главно от денталните лекари, които участват в националната програма за орална (на устата) хигиена. Участват и специалисти, ангажирани в спонсорирани кампании за профилактика. Един такъв стартиращ проект за деца от 6 до 9 г. (първи-трети клас) е насочен към безплатни прегледи и обучение под атрактивна форма на малките ученици.

Атрактивен мобилен кабинет, наречен зъбомобил, тръгва от 6 март и ще посети 30 селища. Те са подбрани според информацията в професионалната общност за необхванати от дентална грижа деца. Кампанията има амбиция да даде шанс на поне 10 000 деца.

[Общо: 3    Средно: 3/5]
Българчетата на първо място по кариеси в ЕС заради незнание беше последно модифицирана от: март 5th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *