Амалгамата по-добра от белите пломби

PRINT
пломба амалгама

Сребърната амалгама си остава един от най-добрите материали за пломби, смята д-р Николай Шарков, доскорошен председател на Българския зъболекарски съюз. Съдържа живак, но той е напълно безопасен за пациентите. Проблемът е, че при отстраняване на амалгамите се замърсява околната среда. Старите амалгами са за предпочитане, най-малкото защото белите пломби са неизследвани, твърдят опитни зъболекари. Имало дори публикации, че причиняват алергии, а и по-тежки заболявания.

„Използването на сребърна амалгама е проблем, който стои пред нас, както и пред останалите страни-членки на ЕС, с изключение на скандинавските държави“, каза д-р Шарков. По думите му пломбите ще поскъпнат. Увеличението ще е заради цените на суровините, от които се произвеждат.

Тази година ООН ще издаде резолюция за много строги мерки при употребата на живак. „Живакът в сребърната амалгама не е опасен за пациента и това е доказано от хиляди и хиляди изследвания, обясни д-р Шарков. – Проблемът не е, че живакът в сребърната амалгама вреди, защото той влиза в кристална решетка, проблемът е, че при отстраняване на амалгамите се замърсява околната среда.“

Зъболекарят подчерта, че сребърната амалгама е един от най-добрите материали за пломби по принцип и трябва да се запази като материал. Съвременните материали нямат тези физико-механични качества. При тях естетиката е на първо място, но трайността им не е като на сребърната амалгама и не са така добре изследвани.

„Дори има публикации, че белите пломби причиняват алергии, дори тежки заболявания… Да не говорим за материали с наночастици, които въобще не са изследвани, не е минало време и няма достатъчно проучвания, тъй като днес много бързо навлизат в практиката всички иновации“, каза д-р Шарков.

Според прогнозата му цената на най-евтината пломба от амалгама, в която се съдържат 67% сребро, ще скочи с цели 200 процента. Живакът, чийто добив се забранява от 2013 г., занапред ще се добива само чрез рециклиране, а този процес ще оскъпи пломбата допълнително. Д-р Шарков не се ангажира откога точно ще се увеличат цените на зъболекарските услуги и с по колко всяка от тях. Най-евтината пломба сега струва 30 лв.

Зъбното здраве на нацията не е добро. Не само възрастните у нас, но и децата, и юношите са с най-много развалени и неподдържани зъби. 25% от младежите до 18 г. в страната са с поне един изваден зъб. В помощ с битката с кариеса е Националната програма за профилактика на оралните заболявания сред децата и младежите, ненавършили пълнолетие. Програмата предвижда безплатното поставяне на силанти върху зъбите на 6-9 годишните, което спира развитието на кариеси. Очаква се от есента на 2011 г. 500 зъболекари от цялата страна да стартират инициативата, за която ще бъдат похарчени 1,3 млн. лв. от бюджета.

[Общо: 4    Средно: 3.8/5]
Амалгамата по-добра от белите пломби беше последно модифицирана от: март 22nd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *