четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСъвременен поглед върху зъбното имплантиране

Съвременен поглед върху зъбното имплантиране

Имплантирането е един от най-бързо развиващите се методи в областта на естетичното и функционалното зъбно протезиране. За новия подход в комплексното имплантиране на зъби, разработен на базата на колективния опит на лекарите от Отвореното сдружение на стоматолозите, разказва един от членовете на сдружението – доктор Георги Коновски, водещ специалист по зъбно имплантиране в София:

„Както сами разбирате, критериите за естетика, надеждност и ефективност в областта на съвременното зъбно протезиране се повишават с всяка изминала година. Поради това лекарите от Отвореното сдружение на стоматолозите се насочват към разработването на нова концепция за зъбно имплантиране. Главната идея е да се систематизират протоколите за лечение на различни клинични случаи. В основата на новия подход са залегнали базата от знания и практическият опит на водещи европейски специалисти.

В резултат от съвместната им работа са подбрани оптималните методи, съответстващи на принципите на направлението ECRS , които се състоят от четири основни елемента:

Eliminate (изключване) – изключване на неефективни имплантологични решения. При поставяне на имплантната система се използват методи за нетравматично възстановяване на зъбите.

Combine (комбиниране) – комбиниране на най-ефективните и прогресивни методики, с които разполага съвременното зъбно имплантиране.

Rearrange (пренастройване) – на пациента се предоставя информация, на базата на която той може сам да избере метода за възстановяване на зъбите.

Simplify (опростяване) – ефективни технологии. Без да се влошава качеството на крайния резултат, тези технологии гарантират на пациента много по-облекчена, бърза и опростена процедура на имплантиране.

И така, Отвореното сдружение отправя определени препоръки към производителите на импланти, насочени към преработка на техните системи. Първата система, която прилага изцяло принципите ECRS в имплантологията, е системата ROOTT, в която са съчетани изключително ефективни методи за протезиране. За разлика от методиката, която днес е прието да се нарича класическа, тук се използват импланти с различна конфигурация за различни клинични ситуации.

Зъбна имплантна система ROOTT с използване на базални и компресивни импланти Зъбна имплантна система ROOTT c използване на кореновидни импланти

Чрез имплантиране на зъбната имплантна система ROOTT например е възможно пълното възстановяване на зъбите в най-тежките случаи – при пълна атрофия на костта, чрез поставяне на базални зъбни импланти, при което не се налага пациентът да преминава през дълъг и болезнен период на присаждане на костна тъкан, а това съкращава периода на поставяне на протезна конструкция буквално до няколко дни. Това безспорно е значително преимущество на този метод. От друга страна, ако се налага да се възстанови само един зъб във важна от естетическа гледна точка зона, в този случай се прилага класическо имплантиране с използване на кореновидни импланти, което дава отлични резултати в зоната на усмивката.

По този начин ние получаваме комплект импланти и ползваме международния опит на нашите колеги за комплексно решение при различни ситуации директно от производителя на импланти – реномирана швейцарска компания, която не ограничава срока на експлоатация на произвежданите компоненти на имплантната система.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -