Реклама
Начало Профилактика Три болници в София с безплатни прегледи за диабет

Три болници в София с безплатни прегледи за диабет

0
диабет метаболитен синдром
Реклама

Безплатни прегледи и изследвания за диабет ще се проведат в три болници в София – Токуда, УМБАЛ „Св. Анна“ (Окръжна болница) и Софиямед. Поводът е Световния ден на диабета, който се отбелязва всяка година на 14 ноември. Захарният диабет е хронично метаболитно заболяване, което се характеризира с повишена кръвна захар в резултат на нарушения в инсулиновата секреция, в инсулиновото действие или и в двете заедно. При неправилно лечение диабетът може да доведе до сериозни усложнения на сърдечносъдовата и нервната система, бъбреците и други органи. Това състояние изисква системен контрол на кръвната захар, телесното тегло, кръвното налягане, както и на показателите на мастната обмяна. През 2017 г. в България 9.1% от населението е с диабет и 3.7% е с преддиабет (всеки 10 българин). 75,8% от болните са на възраст 40-49 г. Предполага се, че случаите с недиагностициран диабет в България са около 2,6%. Половината от от лицата с предиабет вероятно ще развият диабет в срок от 10-15 години.

В Токуда прегледите са на три дати

Специалистите от отделението по Ендокринология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда ще извършват безплатни прегледи за диабет на 13, 14 и 15 ноември 2019 г. след записване на тел. 02/403 4000, *5544 или 02/403 4917. Безвъзмездните консултации са предназначени за пациенти с диагностициран диабет и преддиабетни състояния или симптоми и рискови фактори като: еднократно установена висока кръвна захар по повод други заболявания или бременност, сърдечносъдови заболявания или нарушения в мастната обмяна (холестерол, 3-глицериди и др.), синдром на поликистозните яйчници, доказани други ендокринни заболявания, наднормено тегло, първостепенни родственици с диабет. Прегледите включват изследване на кръвна захар или гликиран хемоглобин.

Реклама

7 изненадващи симптоми на диабет

В УМБАЛ Света Анна ще преглеждат две седмици

Отделението по ендокринология към Клиника вътрешни болести на УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД ще провежда безплатни прегледи на диабетици и хора с наднормено тегло. Прегледите започват от 14 ноември и продължат до 30 ноември. Ще се провеждат в Лекарски кабинет на ет. 7. база „Запад“ от 12 ч. до 14 ч..
Записвания на 0879885411.

В Софиямед се обръщат към бременните

Университетска болница „Софиямед“ и Клиниката по ендокринология и болести на обмяната организира безплатен скрининг за ранна диагностика на Захарен диабет при бременни жени. Инициативата е част от дългосрочната стратегия на Клиниката по ендокринология към УМБАЛ Софиямед, а именно да информира, да обучава и да полага усилия за ранно откриване на ендокринни нарушения при бременни жени и особенно тези, които са в риск от диабет или заболявания на щитовидната жлеза. Университетска болница „Софиямед“ кани всички бременни дами да се включат в скрининг за ранно откриване на Захарен диабет чрез обременяване с глюкоза на гладно. Ще бъде извършено допълнително и безплатно изследване на хормони на щитовидна жлеза и ехография, както и на нивото на витамин Д. Изследванията ще се проведат на 14ти ноември от 8:00ч. в БЛОК 2 на УМБАЛ „Софиямед“, ул.“Димитър Моллов“ 10, IVти етаж. Необходимо е предварително записване на тел. 0888 49 28 66.

Проверете с тест своя риск за диабет!

Реклама

Exit mobile version