четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЛятна кампания с безплатни прегледи за ХИВ и СПИН

Лятна кампания с безплатни прегледи за ХИВ и СПИН

Министерство на здравеопазването стартира Национална лятна АНТИСПИН кампания в рамките на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Инициативата се провежда за десета поредна година и ще продължи през август и септември. Официалното начало на инициативата бе на 1 август в Община Бургас. Традиционно през летните месеци хората посещават черноморските курорти, както и градските плажове, басейните, туристическите забележителности и заведенията на открито. В отговор на това екипи от медицински специалисти ще бъдат на разположение в 19 области на страната, за да предлагат безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН с мобилни кабинети.

Над 23 400 души са се изследвали досега в подобни летни кампании, сочат данни на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“. В лечебните и здравни заведения в цялата страна са проведени 139 722 изследвания за ХИВ от началото на годината до края на юни. Услугата доброволно консултиране и изследване за ХИВ са получили 42 551 лица в Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС), както и в мобилните медицински кабинети на неправителствени организации.

График на мобилните кабинети за безплатно изследване можете да видите тук. Данни на Министерство на здравеопазването сочат, че в България официално са регистрирани общо 1 743 лица с ХИВ инфекция, като от началото на годината до 22 юли са открити нови 113 серопозитивни лица.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -