Реклама
Начало Профилактика Рибено масло съхранява зрението

Рибено масло съхранява зрението

0
риба полезна
Реклама

Прогресивната загуба на зрение, която  настъпва с възрастта, може да бъде предотвратена, ако в менюто бъде включено достатъчно количество рибено масло. Омега-3 мастни киселини предпазват очите, съобщава списание Investigative Ophthalmology & Visual Science.

Заключението е на изследователи от Университета на Алберта, Канада. При мишки, които получили достатъчно омега-3 мастни киселини в лабораторни условия, с възрастта не се наблюдавало натрупване на токсични молекули в ретината. Именно те водят до загуба на зрението.

„Това откритие има голяма терапевтична стойност, – каза авторът на изследването професор Ив Сов. – С годините при възрастните съдържанието на токсичните молекули в ретината се удвоява. Но в лабораторията вече наблюдавахме благотворното влиянието на омега-3, които спряха увеличаването им. Досега нищо подобно не е доказвано. Това е солиден аргумент в полза на диетата, богата на рибено масло. “

Реклама

Същата група учени, които в момента извършва друго проучване при пациенти с възрастово-обусловена макулна дегенерация на ретината. Това заболяване е една от основните причини за загуба на централното зрение, което причинява слепота при хората над 50 г. Учените ще изследват кръвни проби от тези пациенти за ДНК маркери, за да се определи дали има връзка между специфични гени и реакцията на носителя им към по-голямо количество омега-3. Докаже ли се тя, ще трябва да се проучат допълнително причините и механизмите, които я отключват.

СНИМКА:  SXC

Реклама

Exit mobile version