четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПравила как да пием болкоуспокояващи

Правила как да пием болкоуспокояващи

Едва ли има домашна аптечка, в която да липсват болкоуспокояващи. Те се продават без рецепта и служат за облекчаване на неприятни симптоми във всекидневието, предизвикани от стрес, моментно неразположение или заболяване. Разнообразието от аналгетици в аптеката е голямо – повечето съдържат ацетилсалицилова киселина (аспирин), парацетамол, ибупрофен или диклофенак. Заболи ли ни глава, зъб, гърба или някоя става, често посягаме към таблетката.

Внимание, ако вземате хапчета за болката седмици наред

Какво трябва да знаем когато пием обезболяващи, обясняват експерти пред немското списание Apotheker Umschau. Ако ги приемаме само от време на време, няма проблеми, особено ако спазваме дозировката и съветите за приложение. Някои хора с хронични болки от различни естество обаче пият хапчетата твърде безгрижно дни и седмици наред. Проучвания сочат, че прекаляването с препарати, които съдържат ибупрофен, напроксен или диклофенак крие риск от инфаркти, инсулти или други сърдечносъдови заболявания.

За веществото парацетамол пък отдавна се знае, че във високи дози уврежда черния дроб. Налага ли се човек да пие хапче срещу болката по-дълго време, най-добре е да се посъветва с лекар, който ще съобрази лекарството със съпътстващи заболявания и други медикаменти, които се приемат, коментират експертите.

Този съвет е особено важен за възрастните хора и тези, които имат вече някакво заболяване. За астматици и хора с възпаление на стомашната лигавица например ацетилсалициловата киселина и диклофенак са неподходящи. На втората група може да се изпише и медикамент, който защитава стомаха.

Без парацетамол, ако черният дроб е болен

Парацетамол пък не се дава, ако има проблеми с черния дроб. При мигренозна болка също трябва първо да се пита лекаря, тъй като тя е признак за различни заболявания.

Основно правило е при леко главоболие да не се пият аналгетици по-често от 10 пъти в месеца и не по-дълго от три дни едно след друго, съветват от Германския съюз на аптекарите. Който често посяга към таблетките, рискува друго главоболие – провокирано от медикаментите. Затова е важно да се вземат мерки за намаляване на пристъпите, ако те се дължат на стрес или чести простуди например, а не на някакво по-сериозно заболяване. Лекарите препоръчват повече разходки на чист въздух, лек масаж на скалпа, на врата и раменете, контрастни душове и усвояване на релаксиращи методи.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -