четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОбявиха дъвченето на нокти за психично разстройство

Обявиха дъвченето на нокти за психично разстройство

Дъвченето на ноктите бе сложено в списъка на обсесивно-компулсивните психични разстройства, съобщава News.com.au. Той бе публикуван в годишника на Американската психиатрична асоциация. В списъка на патологичните привички влизат също пощипването, навиването на кичур коса на палеца и трихотиломанията – отскубването на косъм от главата или друга част от тялото.

Обсесивно-компулсивните разстройства са натрапливо състояние. То може да бъдехронично, прогресиращо или епизодично. У човека се появявята натрапливи, пречещи или плашещи мисли – това са обсесиите. За да се избави от тях, той прибягва до повтарящи се до втръсване и натрапливи действия – компулсии.

Психиатърът Роберт Каплан смята, че невинните привички като дъвченето на ноктите могат да бъдат признак на реално психично разстройство. Трихотиломанията например засяга 8-14% от жените и по-малко мъже. Среща се както при подрастващите, така и при възрастните. Не всеки, който си дъвче ноктите обаче, страда от психично заболяване.
По мнение на д-р Керъл Матюз, психиатър от университета на Калифорния, за отклонение може да се говори, само ако дърпането на косата, гризането на ноктите или пощипването започнат наистина да пречат във всекидневието, задълбочават се и преминават определена граница на допустимост.
Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -