Реклама
Начало Профилактика Над 7% от българите имат деменция

Над 7% от българите имат деменция

0
Реклама

Деменцията се очертава като един от най-сериозните здравни и социални проблеми, който по тежест се нарежда до съдовите и онкологичните заболявания. До този извод стигнаха експерти от Александровска болница и Гражданско сдружение „Алцхаймер-България“. На среща в Банкя те дискутираха новите тенденции в лечението, профилактиката и ранната диагностика на заболяването, новите невропсихологични методи за скрининг на алцхаймер и друга форма на деменция.

60 от 100 с деменция имат алцхаймер

В България регистираните болни с деменция са 100 хил., 60 хиляди от тях са с болест на алцхаймер. Останалите 40 хил. имат съдови, паркинсонови и други форми на деменция. Резултатите от проведено в България епидемиологично проучване сочи, че броят на болните от деменция е 7,2%. Подобни са данните в Европа, Америка и Австралия.

През последните години все повече пациенти и техните семейства търсят помощ от Центъра по дементология в Клиниката по нервни болести на Александровска. Това се дължи на две причини – от една страна, застаряването на населението е трайна тенденция и в България, а от друга, в болницата има екип от висококвалифицирани специалисти за ранна диагностика и терапия на пациенти с деменция. Голяма част от пациентите се нуждаят и търсят възможности за настаняване в подходящи заведения, осигуряващи медицински и социално-психологически грижи за дементно болните.

Реклама

Деменция – видове и възможно лечение

Ранната диагноза е проблем в много градове

През последните няколко години прогресиращите когнитивни нарушения са в центъра на интереса на българското неврологично общество. Изработен е Национален консенсус за ранна диагностика и лечение на болестта на Алцхаймер и съдовата деменция под активното ръководство на проф. Лъчезар Трайков. В него наскоро бяха включени и други типове деменции.

На срещата в Банкя по случай Световния ден за борба с алцхаймер стана дума, че мрежата от заведения за лечение, рехабилитация и обгрижване на пациентите с деменция спешно се нуждае от подобряване. Ранното диагностициране и проследяването на дементно болните са още по-сериозен проблем в провинцията.

Не достигат на домове и дневни центрове за стари хора

У нас не достигат на домове и дневни центрове за стари хора и хора с деменция, които да предлагат грижи за основните ежедневни потребности и медицинско обслужване. Тези места са необходими също за социално общуване, организация на свободното време, образование и развлечение на засегнатите от заболяването. Лекарствата за болните от алцхаймер все още не са включени в позитивния списък и болните плащат за тях сами.

Авторът на проучванията за деменцията у нас проф. Лъчезар Трайков е директор на Александровска болница. Той е работил 9 г. като изследовател в INSERM, Париж, Франция. През 1999 защитава докторска дисертация в Медицинския факултет Cochin Port-Royal, в Университета Rene Descartes в Париж. През 2002 е избран за Университетски професор по невронауки от Националния университетски съвет на Франция. След завръщането си в България, той продължава изследователската си дейност и ръководството на Центъра за ранна диагностика на деменции към Александровска болница.

СНИМКА: АЛЕКСАНДРОВСКА

Реклама

Exit mobile version