Реклама
Начало Профилактика Над 1000 жени всяка година се разболяват от рак на маточната шийка

Над 1000 жени всяка година се разболяват от рак на маточната шийка

0
Лили Асенова Йоана Буковска
Реклама

Информационната кампания за профилактика на рака на маточната шийка „10 минути само за теб” стартира днес с пресконференция в Националния център по заразни и паразитни болести. Организатор на инициативата е Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката. Целта е да се осигури актуална информация за заболяванията, свързани с HPV. Вирусът има десетки щамове, от които около 6 са особено опасни и рискови за рак. Предава се основно при полов контакт и е много разпространен. Човек може да се зарази дори само при един и то първи сексуален контакт.

Може ли човек да разбере, че се е заразил с папилома вируси

Най-важните въпроси за HPV ваксината

Реклама

Имунната система на повечето хора успява да се самоочисти от папилома вирусите, но при други инфекцията остава в продължение на много години. Минават средно 10-15 г. до появата на преканцерози или дори рак, макар че при някои жени заболяването се проявява дори на 22-24-годишна възраст.

„Необходима е национална инициатива, която да даде повече гласност на социално-значимо заболяване каквото е ракът на маточната шийка”, заяви по време на откриването Лилия Асенова от Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката (на снимката тя е с актрисата Йоана Буковска, лице на кампанията).

Ракът на маточната шийка е вторият по честота при жените

на възраст между 15-44 г. , стана ясно от данните, съобщени по време на пресконференцията. Всяка година над  270 000 жени в света умират от заболяването. 530 000 нови случая на рак на маточната шийка се регистрират ежегодно в света и ако не се предприемат мерки за предотвратяването, този брой ще стигне 1 млн. нови случая през 2050 г. В България всяка година над 1 000 жени се диагностицират с тежката диагноза, а над 400 не успяват да се преборят. В 99,7% от случаите ракът на маточната шийка е причинен от HPV вирус.

България е една от 87-те страни по света, които имат Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, финансирана с публични средства. Тя дава право на безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст. Всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, може да се обърне за повече информация към личния си лекар. На сайта на Националната програма – hpv-vaccine.bg също може да се прочетат важни материали за заболяването.

Профилактиката най-важна за предпазване от рак на маточната шийка

Какво означават различните степени на цитонамазка

Редица научни публикации доказват, че посредством имунизация и редовни прегледи смъртността и заболяемостта от рак на маточната шийка могат да бъдат намалени с 94%. По данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията процентът ваксинирани момичета в Европа варира между 17 и 84%, като програмата в Шотландия води класацията с обхват от над 90%, а в Англия и Португалия той е над 80%.

Жените трябва редовно да правят цитонамазка, за да се видят дори най-ранните степени на възпалителни промени в лигавицата на маточната шийка.

Реклама

Exit mobile version