Реклама
Начало Профилактика Мръсният въздух по-опасен за здравето дори от кръвното и цигарите

Мръсният въздух по-опасен за здравето дори от кръвното и цигарите

0
Реклама

Замърсяването на въздуха в стаите е четвъртият най-значим рисков фактор за намаляване на продължителността на живота, като изпреварва дори лошото хранене, високото кръвно налягане и тютюнопушенето, заяви експертът по епидемиология и обществено дравеопазване от Лондонския университет Рос Андерсън, цитиран от агенция Франс прес. Неотдавна Световната здравна организация (СЗО) класифицира мръсния атмосферен въздух като канцерогенен фактор, но сега експертът пояснява, че врагът за белите дробове на милиарди хора е преди всичко замърсеният въздух в помещенията.

Атмосферното замърсяване с фини частици от индустрията, автомобилният трафик и отоплението е едва на девета позиция в тази своеобразна класация на факторите за преждевременна смърт по света през 2010 г. Класацията е изготвена в рамките на проекта „Глобално бреме на заболяванията“ под егидата на СЗО.

Замърсяването на въздуха в помещенията се дължи главно на ползването на твърди горива – дърва и въглища, у дома, каза проф. Андерсън на конференция на Международния съюз за борба с туберкулозата и белодробните болести в Париж.

Реклама

Близо 3 милиарда души най-вече в бедните страни ползват твърди горива, за да готвят върху стари печки. В България все повече хора се отопляват на дърва или въглища. От тези печки се отделят въглероден оксид, който е
токсичен, и други замърсители до нива, които надхвърлят 100 пъти препоръчваните от СЗО граници. СЗО смята, че всяка година два милиона смъртни случая се дължат на лоша система за отопление и готвене, а над 1 милион от тях са в резултат на хронична обструктивна белодробна болест.

Изследванията разкриват три вида респираторни болести, които са тясно свързани с излагането на дим от твърди горива – остри инфекции на дихателните пътища у децата, хронична обструктивна бронхопневмопатия и белодробен рак у жените, изложени на дим от въглища. Смята се, че близо половината от смъртните случаи на деца под 5-годишна възраст в резултат на остри респираторни заболявания са причинени от замърсяване на въздуха в помещенията. В богатите страни, където замърсяването на въздуха в помещенията се дължи най-вече на цигарения дим и в по-малка степен на влажността, решението е да се отървем от пушачите, смята проф. Андерсън.

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version