Реклама
Начало Профилактика Мозъкът на бебетата се развива по-добре, ако са до мама

Мозъкът на бебетата се развива по-добре, ако са до мама

0
Реклама

Отделянето на новородените бебета от майката в първите часове след раждането е стрес, който може да се отрази на по-нататъшното развитие на детето. Това обясни Аглика Московска от сдружение „Родилница“. Сдружението е подело активна кампания за масово въвеждане в нашите болници на „кенгуру грижата“ – бебето да се постави на гърдите на майка си веднага след като види бял свят.

Този първи контакт кожа с кожа носи огромно удовлетворение на майката и отделяне на хормона на щастието окситоцин, които се предават и на новороденото, подчерта Московска. Самата жена започвала да се възстановява физически от раждането много по-бързо, ако усеща до себе си кърмачето. Стимулирало се отделянето на хормона пролактин, който дава сигнал на организма да започне да отделя кърма. Много е важно бебето да поеме коластрата – първата гъста кърма, защото играе роля за съзряване на имунната му система.

У нас само една болница – университетската в Плевен, практикува подобен подход – да осигури контакт кожа с кожа на майката с новороденото, изтъкнаха от „Родилница“. Останалите АГ клиники ги разделяли поне за няколко часа, докато се извършват рутинни дейности – миене, мерене и поставяне на ваксини. Ако майката не може да поеме бебето – например след секцио, това може да направи бащата, изтъкна Московска. В Колумбия въвели „кенгуру грижата“ поради липса на кувьози, но били изненадани да установят, че тя намалила детската смъртност.

Реклама

Ползите за бебето от физическата близост с майката са огромни – то преживява по-малко стрес и мозъкът му се развива по-добре, каза Елена Кръстева от сдружение „Естествено“. Тялото на майката било съвършен термостат – било в състояние да повиши температурата си с 2 градуса, за да затопли кърмачето, ако усети, че му е студено. Дори за бебетата в кувьози е много важно да усещат близостта на майката. Тя може да прекарва повече време до него и да му дава кърма.

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version