четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаКонсултират безплатно двойки за инвитро в Първа АГ

Консултират безплатно двойки за инвитро в Първа АГ

Безплатни прегледи за двойки с репродуктивни проблеми обявиха в Първа АГ болница „Св. София“ (бивша Тина Киркова“). През последните години образованата българка ражда все по-късно – над 33 -35 години, което е съпроводено с по-сериозни усилия в областта на стерилитета и пренаталната диагностика, поясниха специалистите в лечебното заведение.

Налице е отрицателен естествен прираст – смъртните случаи годишно надвшават с 60-70 хиляди броя на новородените, а раждаемостта за миналата 2012 г. бе отчетена като рекордно ниска. „Нашата социално отговорна позиция е да подпомогнем българските семейства с репродуктивни проблеми и затова взехме решение да обявим безплатни консултативни прегледи при специалистите от Ин витро центъра.“ – обяви пред медиите изпълнителният директор на Първа АГ болница „Света София“ д-р Иван Костов.

Безплатните прегледи стартират днес – 25.03.2013 г., и ще продължат една седмица. Телефонът за записвания е 02/4470263.

Причините за стерилитет по принцип са разпределени по равно при мъжа и жената. Но все повече зачестява мъжкият фактор. Това се дължи на стреса, консумираната храна, условията на труд. „Важно е да се уточни, че стерилитетът не е болест, но е причинен от някакво заболяване, което протича незабележимо или един от двамата партньори не му обръща внимание.“ – поясни д-р Иван Лазаров, акушер-гинеколог-ендокринолог. Той допълни, че най-често това са ендокринните заболявания – хормонални смущения, неправилна обмяна на веществата, диабет, нездравословен начин на живот. Други фактори при жената са непроходимост на яйчниковите тръби, ендометриоза (смущения във функцията на матката), кисти, предишни аборти.

Урологът д-р Георги Лазаров обобщи, че при мъжете най-честите причини за стерилитет са вродените заболявания на мъжката полова система, хормонални смущения, хирургични намеси или възпалителни процеси. Ембриолозите на Центъра показха нагледно как се извършва трансферът на ембриони. „При нас вече се извършват най-съвременни функционални тестове за биологична преживяемост и оплодителна способност на сперматозоидите.“ – каза Гергана Ингилизова, ембриолог.

Ин витрото оплождането дава надежда на стотици семейства да имат свое дете, но този процес понякога е дълъг и мъчителен, съпроводен с разочарование и депресивни преживявания. Психологът Ирина Димова предупреди, че невъзможността едно семейство да има дете се отразява по различен начин на членовете му, а взаимоотношенията в двойката са подложени на изпитание. „Психиката на жената, която има проблем със забременяването, е много ранима. Често пъти се появяват депресия, изолация, чувство за вина, страх от промяна на отношенията с партньора, усещане за непълнота и криза на женската индентичност“ – уточни още Ирина Димова.

За Първа АГ болница „Света София“

Инвитро центърът към Първа АГ болница „Света София“ е създаден през 1988 година. През 2011 година той е изцяло реновиран и обновен с най-добър клас апаратура. Това позволява да се предлагат всички дейности, свързани с мъжкия и женски стерилитет и асистираната репродукция на високо ниво. Екипът на Центъра включва изключително опитни акушер-гинеколози в областта на стерилитета и ин витро технологиите, както и биолози-ембриолози, работещи в лабораторията. Над 500 деца са родени досега, в следствие на класическа ин витро процедура. В последните години ПСАГБАЛ „Св.София“ се утвърди кaтo единственото в страната специализирано лечебно заведение, способно да отговори на вcички медицински нужди на жените и бебетата.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации

1 коментар

  1. Браво за тази инициатива! Трябва да се работи още повече в тази насока, за да може всяка двойка с репродуктивни проблеми да се радва на детенце.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -