четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеПет наистина добри диети

Пет наистина добри диети

Hе всяка диета води до това, което обещава. Едностранни ограничения в храната дават експресен резултат и човек слабее. След периода на гладуване обаче свалените килограми се връщат за нула време. Йо-йо ефектът е заплаха за успеха при много прехвалени диети. Най-правилният път да се избавим от излишните килограми, е трайна промяна на хранителните навици.

Тя трябва непременно да бъде съпроводена с упражнения за раздвижване. По тези критерии, списание „Фокус“ класира някои от най-добрите диети.

1. Разумно отслабване

здравословна диетаПри тази диета всичко е позволено – въглехидрати, белтъчини и мазнини, но в редуцирани количества. 50-55% от енергийните ни нужди се покриват от въглехидрати, 30% от мазнини и 15-20% белтъчини. При тази диета не става дума толкова за това да се свалят килограми, колкото да се спре наддаването. Тя може да се спазва дълго време, тъй като предлага достатъчно калории и е лесно да се спазва. Поради разнообразието на продукти и ястия човек не се изморява, нито пък организмът се изтощава.

Недостатъци: Не очаквайте светкавичен резултат. Ако обаче удържите фронта и пренастроите менюто си според принципите на здравословното хранене, ще постигнете траен успех.

2. Класическият начин

вегетарианска диетаПринципът, залегнал в тази диета, от години получава добри оценки от експертите. Той гласи: смесена храна, но с много ниско съдържание на калории. В ежедневното меню се съдържат много плодове, зеленчуци, обезмаслени млечни продукти. Може да се практикува както във вегетариански вариант, така и с консумация на нетлъсто месо. Броенето на калории е спестено, но всички ястия са с минимално съдържание на мазнини. Независимо от варианта на хранене към ежедневната програма се добавя и „порция“ спорт.

Недостатъци: Експертите критикуват, че погледнато дългосрочно, калориите са твърде малко за нормалните нужди на организма. Те препоръчват леко увеличаване на храната, но и по-редовно спортуване. Така килограмите се топят не толкова бързо, но пък постоянно.

Действа ли диетата за отслабване с много мазнини?

3. Слабеенето е удоволствие

диета за отслабванеНикога вече броене на калории! Не е нужно да се лишавате от богати на въглехидрати храни като ориз, картофи и спагети. Това, от което трябва да се лишите, са сладки и мазни храни. Особено мазнините трябва да се избягват целенасочено.

Към тази хранителна програма се добавя и подходяща за фигурата и възрастта спортна програма с релаксиращи упражнения. В първата фаза на отслабване се приемат 30 до 50 г мазнина. Втората фаза е за стабилизиране на постигнатото тегло. Тогава дневната дажба е 60 до 80 грама. Ако изберете тази диета, трябва да си набавите подходящи съдове за задушаване на храната, без пържене. Концепцията на тази диета е разчетена за дълготрайно прилагане.

Недостатъци: Този хранителен план не е за нетърпеливи. Отслабва се с по 1 кг на месец. Който обаче се придържа към препоръките, ще запази дълго стройната си фигура.

4. Гликс диета – важен е гликемичният индекс

диета за отслабванеТук в центъра на внимание е кръвната захар. Който иска да спазва тази диета, трябва да се запознае подробно с гликемичния индекс на различните продукти и ястия. Висока стойност на гликемичния индекс означава, че тялото усвоява въглехидратите от съответния продукт (захарни изделия, шоколад и др.) бързо. Те попадат бързо в кръвта и вдигат светкавично кръвната захар. Други продукти пък се усвояват по-бавно.

Кръвната захар след консумацията им се вдига по-бавно, но пък с постоянен ритъм. Организмът произвежда по-малко инсулин. Иначе казано: много инсулин, висок апетит. Този хормон благоприятства освен това образуването на мастни депа в тялото и пречи за разграждането им. За да отслабнем, не е нужно да насърчаваме образуването му. Трябва да поддържаме по-ниски, но постоянни нива на инсулина в кръвта. С други думи – да не консумираме храни, които експресно вдигат кръвната захар. Основните храни в тази диета са плодове, зеленчуци и пълнозърнени продукти. Избягват се храни като бял хляб, спагети, картофи, сладки неща. Позволени са растителни масла, ядки, риба, пилешко, яйца и млечни продукти. Като добавка към всичко това – спортна програма за активиране обмяната на веществата.

Какво е гликемичният индекс на храните в диета за отслабване?

Недостатъци: За повечето хора е трудно да се ориентират в гликемичните стойности на продуктите. Освен това за индекса има значение не само вида на продукта, но и начина, по който се приготвя. Важно е и комбинирането на различните храни в едно хранене. Не на последно място са и особеностите на обмяната на веществата при всеки човек. Експерти критикуват също, че диетата препоръчва твърде малко калории (под 1000 кал) през първите дни. Те не препоръчват дългосрочното й прилагане.

5. „Аз се вталявам“

диета за отслабванеТази диета е разработена от Германското дружество за правилно хранене. Първата стъпка е разговор с човека, който иска да отслабне. Така той сам осъзнава по-добре собствените си мотиви. След това експертите дават индивидуални съвети за дългосрочна промяна на хранителните навици, както и за подходящи упражнения и релаксация.

Дружеството дава и книжка с препоръки как да превърнем рецептите на любимите си ястия в нискокалорични, с по-малко мазнини. Най-големият плюс на тази програма е свързването на физиологичните въпроси с такива от психологическо естество: Как се храня в стресови ситуации? Защо ям определени храни? Диетата набляга на дългосрочната промяна в навиците, за да не настъпи йо-йо ефектът.

Недостатъци: Диетата е разчетена дългосрочно, нужно е търпение, за да отслабнете с нея. Предвидени са спортни занимания, но не са предвидени достатъчно упражнения за изграждане на мускули. (Продължава на 16-а стр.) Фитнес уредите помагат за ваенето на формите и изграждане на мускулите.Храната трябва да е богата на витамини и баластни вещества.

СНИМКА:  ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -