вторник, 5 декември, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи за херния във ВМА

Безплатни прегледи за херния във ВМА

Медицински специалисти от Клиника по едноскопска, еднокринна хирургия и колопроктология към ВМА ще извършват безплатни профилактични прегледи и консултации за лечение на херния. Това съобщиха от лечебното заведение.

Прегледите ще бъдат на 13 и 14 юли 2017 г., от 13 до 16 часа. Пациентите ще бъдат приемани в Клиниката по едноскопска, еднокринна хирургия и колопроктология. Тя се намира на 6 етаж на болницата. Изисква се предварително записване на телефон: 02/ 92 25 910, от 9 до 14 часа.

Хернията се дължи на слаба съединителна тъкан

Хернията е неприятно състояние, което може да бъде силно болезнено и да доведе пациентите в спешния кабинет. Най-често се проявява с подутина в областта на слабините или около пъпа. С възрастта честотата се увеличава. Първопричината е слаба съединителна тъкан, поясни преди време за БоленЗдрав д-р Свилен Петков, коремен хирург.

Хернията може да се провокира и от силна кашлица. Много от засегнатите имат хронично белодробно заболяване. В областта на ингвиналните канали има „слаби места“, зоната около пъпа или стар цикатрикс от предходна операция реагират и се получава хернията. Става така и ако в следоперативния период пациентът не е спазвал необходимия режим – вдигал е тежко, имал е продължителна кашлица, обстипация и проблеми с уринирането.

Лечението по принцип е оперативно, като е възможно прилагане на новите лапароскопски техники. Не се оперират само пациенти, при които интервенцията е свързана с големи рискове.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -