вторник, 31 януари, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи за бъбреците в Александровска

Безплатни прегледи за бъбреците в Александровска

Кампания с безплатни профилактични прегледи за ранно откриване на бъбречни заболявания обявиха специалистите от Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Александровска“. Тя ще се проведе в периода 8-10 юни 2020 г.

Специалистите ще консултират в клиниката и в нефрологичния кабинет на ДКБ „Александровска” от 9 до 14 ч., след предварително записване на тел.: 02/ 9230 420, 02/ 9230 253. Освен на преглед, гражданите ще могат да разчитат и на абдоминална ехография. Направления по НЗОК не се изискват. Желателно е пациентите с установено бъбречно заболяване да представят документация, свързана с направени изследвания, епикризи и пр.

Анемия и хипертония често се появяват заради болните бъбреци

Хроничното бъбречно заболяване е много по-разпространено, отколкото хората смятат. То засяга приблизително един от 8 българи. Често остава неоткрито в ранните стадии, тъй като подобно на повечето хронични страдания симптомите се усещат чак в напреднал стадий. Това подчертава проф. Емил Паскалев, шеф на клиниката по нефрология и трансплантация в Александровска болница.

Основната причина за увреждане на бъбреците са диабет и хипертония. Ако основното заболяване се лекува добре, рисковете за увреждане на бъбрека намаляват. Нефролозите описват пет стадия при хроничните бъбречни заболявания. Към тях спадат различните нефропатии, пиелонефрити и гломерулонефрити. Поставянето на диагноза в първите два дава почти 100% шанс за пълно излекуване.

Гломерулонефрит е възпаление на бъбреците, причините са различни

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -