Реклама
Начало Новини Жените с диабет имат 6 пъти по-висок риск за инфаркт

Жените с диабет имат 6 пъти по-висок риск за инфаркт

0
висока кръвна захар
Реклама

Жените до 45-годишна възраст с диабет имат 6 пъти по-висок риск от сърдечна атака, показва полско проучване, представено на конгреса по кардиология в Лондон. В изследването участвали над 7000 жени. Данните сочат още, че сред младите жени с инфаркт повечето са пушачки.

Сърдечно-съдовите заболявания засягат предимно по-възрастните хора

От години обаче се наблюдава увеличение и при по-младите, независимо от пола, каза проф Хана Швед от авторския екип на проучването, шеф на клиника в Кардиологичния институт във Варшава, Полша. По данни на Световната здравна организация сърдечносъдовите заболявания са причина за 52% от смъртността при жените и този дял продължава да нараства. Над 1% от инфарктите са регистрирани при млади жени, обясни проф. Швед.

Целта на проучването била да оцени рисковите фактори за появата на инфаркт при млади жени, както и различията, свързани с възрастта. В изследването били използвани данните от 3 национални регистъра. Средната възраст на пациентките с инфаркт била 42 г., като най-младите били на 21 г. Анализът установил, че 4 от 5-те рискови фактора били независими предиктори за инфаркт при младите.

Диабет и кръвно са най-рискови за инфаркт

Реклама

С най-голяма тежест сред тях е диабетът, който вдига риска 6 пъти. Артериалната хипертония следва с 4-кратно увеличение на риска от инфаркт. Поддържането на висок холестерол утроява вероятността от сърдечен удар, а пушенето покачва риска с 1,6 пъти. За затлъстяването, установено чрез измерване на индекса на телесното тегло, не бил установен статистически значим риск.

Здравите жени в млада възраст имат средно по 1,1 рисков фактор за инфаркт, докато жените, при които той вече е факт, имали средно по 1,7. Преживелите инфаркт били бивши или настоящи пушачки. При по-възрастните жени били открити средно по 2 рискови фактора. Пушенето е единственият риск, който се открива по-често у младите, сочи анализът.

Реклама

Exit mobile version