петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРакът на белия дроб ще измести този на гърдата по смъртност сред...

Ракът на белия дроб ще измести този на гърдата по смъртност сред жените

През 2015 г. ракът на белия дроб ще измести по смъртност този на гърдата при жените. Това оповестява ново проучване, публикувано в научното издание Annals of Oncology. Според експертите настъплението на туморите в белия дроб се свързва с факта, че много жени пушат. Организмът на нежния пол реагирал с много по-голяма чувствителност на отровите в цигарения дим.

Проучването сочи, че рискът един мъж да се разболее от карцинм на белия дроб сега е с 6% по-нисък, отколкото през 2009 г. За същия период обаче рискът при жените се е увеличил с 7%. През 60-70-те г. пушенето при жените се разпространи много, обяснява Карло ла Векия, онколог от Милано и един от авторите на проучването. Последиците се усещали едва сега, десетилетия по-късно. Вече има страни като Полша и Великобритания, където ракът на белия дроб вече е водещ при жените. След 2 г. тенденцията щяла да важи за целия ЕС.

Според статистиката в 27-те страни членки на ЕС през тази година ще се разболеят от рак 1,31 млн. души – 737 000 мъже и 576 000 жени. През 2009 г. болните са били 1,29 млн. Увеличението донякъде е и заради увеличената продължителност на живота. Преживяемостта на болните с тумори е различна в отделните страни. Мъжете имат най-добри шансове във Великобритания, а жените – в Испания. Най-малко живеят онкоболните и от двата пола в Полша.

Изтточник: Annals of Onkology

СНИМКА:ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -