петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВсеки втори пациент с рак ще може да се лекува у дома...

Всеки втори пациент с рак ще може да се лекува у дома от 2025 г.

Нови лекарствени терапии, които ще започват да навлизат в клиничната практика в България от 2020г., ще позволят на повече пациенти да получат лекарства за рак като домашно лечение. В момента това се случва едва при един от 4-ма болни, разказаха водещи онколози у нас. Новостите бяха представени по време на Четвъртата професионална среща в Медицинския университет – Пловдив „Хематология и онкология – успехи и предизвикателства” на 27 септември.

Научната програма откри проф. д-р Жанет Грудева (на снимката) с лекция, посветена на еволюцията в лечението на хемофилия А и на най-новата навлизаща терапия. Стана ясно, че през 40-те години на ХХ век пациентите с това вродено заболяване, свързано с липса на кръвосъсирващ фактор VIII, не са доживявали зряла възраст. С въведените през 60-те години плазмени продукти рязко се намалява смъртността, но остават уврежданията по ставите от постоянните кръвоизливи. През 90-те години ефектът на заместителната терапия с рекомбинантен фактор на кръвосъсирването значително се повишава. А днес вече съществува съвременна терапия, основаваща се на нова концепция – не заместване на липсващия кръвосъсирващ фактор, а неговото байпасиране, което позволява на пациента да го инжектира не всеки ден, а на 5 или на 7 дни. Проучване в 19 страни за 54 месеца с пациенти с тежка хемофилия А доказва, че терапията ефективно превентира ставните кръвоизливи и няма значими нежелани лекарствени реакции. От 2020 г. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще заплаща този медикамент.

Природни вещества в помощ на лекарствата за рак

Доц. д-р Веселина Горанова се спря върху новостите в лечението на мултипления миелом и специално на първия перорален медикамент от този клас. Клиничните проучвания досега показват, че благодарение на медикамента преживяемостта на пациентите с напреднало заболяване се увеличава с над година и половина, при това при запазване качеството на живот.

Върху прехода от болнично лечение към лечение и здравни грижи по-близо до дома на пациентите с онкологични заболявания беше посветена презентацията на д-р Елина Белева, дм от Клиниката по медицинска онкология. Тази тенденция в световната практика означава повече амбулаторни процедури, създаване на обучени мобилни онкологични екипи, използване на преносими инфузионни помпи и наличие на перорални химио- и таргетни терапии. В момента в света 25% от онкопациентите се лекуват амбулаторно и вкъщи, а през 2025 г. се очаква това да се случи с 50% от тези пациенти. Това е свързано с по-голяма удовлетвореност на пациентите и с по-ниски разходи за обществените фондове.

Д-р Мария Влайкова – началник на Клиниката по лъчелечение акцентира върху рисковите фактори за появата на рак на главата и шията – основно тютюнопушене и употреба на алкохол. Оказва се, че 85% от случаите на рак на главата и шията са свързани с тютюнопушене. Годишно от този вид рак заболяват 630 000 души (5%) в света, но половината от тях умират още през първата година.

Ден по-късно – на 28 септември, на Гребната база в Пловдив се събраха над 500 души за четвъртия благотворителен крос „Спри рака”. Участниците облякоха червени фланелки с логото на кампанията и всеки от тях написа лична кауза, за която тича или ходи по трасето. А дистанциите бяха по избор – 2,5 и 5 км. Част от поддръжниците на каузата предпочетоха да танцуват с „Ера балет” и ФС „Пълдин“, вместо да тичат. На края бе теглена томбола с награди. Дори състезателите на републиканското първенство по гребане, което течеше по това време на канала, бяха със стикери на фланелките „Спри рака”.

Организатори на събитието са МУ Пловдив, Клиниката по клинична хематология, Клиниката по педиатрия и генетични заболявания, Сдружение „Спри рака” и голяма община Пловдив.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -