неделя, 4 юни, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниВсеки пети ученик се изхранва с чипс и снакс

Всеки пети ученик се изхранва с чипс и снакс

Около три пъти са се увеличили децата със затлъстяване за последните 12-13 г., сочат данни от национални проучвания. Това съобщи доц. Веселка Дулева, експерт от Центъра по обществено здраве и анализи. При последното проучване през 2011 г. при 4338 деца от 1 до 12 клас с наднормено тегло се оказали 30%, а със затлъстяване – 12,7%. Предишни анализи от 1998 г. сочат, че тогава с килограми над нормата са били 27% от учениците, а със затлъстяване – малко над 4%.

Основните причини – липса на движение и неправилно хранене

Много от анкетираните сега деца ядат един-два пъти всеки ден сладкарски изделия, 20% се тъпчат с чипс и снакс, които са забранени в училищните бюфети. Всеки трети ученик хапва пържени тестени изделия – понички и мекици, всекидневно. Популярни сред тийнейджърите са безалкохолните с много захар, енергийните напитки. В същото време само един на 20 души яде всеки ден пресни плодове и зеленчуци. Спортът също не е на особена почит в училище. Една четвърт спортуват всеки ден по 60 мин., а една трета се движат по-рядко от два пъти седмично.

Дебелите деца развиват диабет и хипертония като възрастни, което пък води към инсулти и инфаркти, предупреди проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония. Високото кръвно вече се откривало и в детска възраст. Стойности от 120 за горна граница и 80 за долна граница се смятат за праг на приемливото, обясни д-р Галина Попова, детски ендокринолог от „Токуда“.

На 17 май по повод Световния ден на хипертонията в София, Плевен, Пловдив и Варна ще има публични пунктове, където хората ще могат да премерят кръвното и теглото си, ще получат печатни материали със съвети как да се справят с високото кръвно. В София местата ще бъдат в Борисовата градина, Южния парк, Докторска градина и парка „Заимов“, градинката пред НДК и на Петте кьошета, а също и на други посещавани точки. Във Варна в УМБАЛ „Св. Марина“ на 15 и 16 май ще има безплатни прегледи на деца с високо кръвно. На 17-и пунктът ще е в двора на Медицинския университет. В Пловдив кръвно ще мерят пред общината и пред болница „Св. Георги“. В Плевен пунктовете ще са пред театъра, площада на Областната администрация и двора на МУ.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -