Реклама
Начало Новини Витамин В помага на мускулите и забавя стареенето

Витамин В помага на мускулите и забавя стареенето

0
пенсионери менопауза
Реклама

Витамин В може е ценен помощник в забавянето на стареенето. Това установиха експерти от Федералното политехническо училище на Лозана. Никотинамид рибозид (форма на витамин В3) играе важна роля за регенерацията на мускулите и може да увеличи продължителността на живота, пише Science world report.

Способността за регенерация, която имат някои органи като черен дроб и бъбреци например, а също и мускулите, отслабва с времето. Това провокира цяла поредица от възрастови недъзи. Една от причините за намалената способност на органите да се възстановяват е „умората“ на стволовите клетки. Тя водела дори до дегенерация в тъканите. Затова учените от Лозана се заели да проверят ефекта от витамин В върху тези стволови клетки. Провели експеримент с възрастни мишки. Лабораторните тестове показали, че ако двегодишни мишки приемат витамина, това подобрява мускулното възстановяване. Също така увеличило продължителността на живота им.

Известно е, че никотинамид рибозид може да действа в организма като
предшественик на никотинамид-адениндинуклеотид (NAD). Няма странични ефекти. Увеличава вътреклетъчната концентрация на NAD и е способен да предотврати увреждане на нервите, свързани с множествена склероза, стареенето, болестта на Алцхаймер и Паркинсон. В натурален вид никотинамид рибозид може да се открие в някои хранителни продукти, например млякото.

Реклама

Exit mobile version