петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВитамин D намалява острите пристъпи на ХОББ

Витамин D намалява острите пристъпи на ХОББ

Витамин D може да намали пристъпи на ХОББ (хроничната обструктивна белодробна болест) с повече от 40%, твърдят учени, цитирани от Financial Express. В университета «Кралица Мери» провели експеримент с 240 доброволци, които имат дефицит на витамин D. 122 пациенти получили добавки с витамин, а 118 – с плацебо.

След това учените сравнили тежестта и продължителността на пристъпите, при които може да се стигне до хоспитализация. Така се установило, че добавките значително подобряват състоянието на пациента, макар и само при тези, които първоначално имали намалени нива на витамин D. Все пак при всички имало някакво подобрение, поне в сравнение с плацебо групата (тоест тези, които получили хапче без активна съставка).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Може да боледувате едновременно от астма и ХОББ
При ХОББ рискът от пневмония е по-голям
Въздушни „чували“ пречат на дишането при хронична болест на белия дроб
Любопитни факти за белия дроб

Специалистите съветват всички пациенти с ХОББ да проверят нивата си на витамин D и ако се окаже, че има дефицит, да започнат да приемат добавки. Това е първото истинско клиничното изпитание за ролята на витамин D от гледна точка на въздействието на добавките върху ХОББ.

ХОББ е заболяване, при което настъпва сериозно стесняване на дихателните пътища, а оттам се ограничава и обемът на вдишвания въздух. Това, което е загубено при заболяването, е необратимо. Уврежданията са провокирани от възпалителната реакция в белодробната тъкан. Патологичният процес започва в лигавицата на бронхите. Често той се задълбочава от инфекция, която допълнително уврежда бронхите, бронхиолите и съседните алвеоли.

Източник: Financial Express

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -