четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПри ХОББ рискът от пневмония е по-голям

При ХОББ рискът от пневмония е по-голям

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) или „пушаческата кашлица“, както я познават много хора, е причина много пациенти, които страдат от нея, да постъпват в болница през зимния сезон, когато вирусите са в в настъпление. Това разказва д-р Венцислава Пенчева от Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в Александровска болница.

Тя има две специалности – вътрешни болести и пневмология и фтизиатрия. „Имах пациентка, вече с дихателна недостатъчност, заради която ходи навсякъде с кислородна бутилка. Това не я спираше да пуши на прозореца“, коментира д-р Пенчева.

При някои пушачи, по правило след 40-годишна възраст, настъпва стеснение на дихателните пътища. Все пак хората трябва да знаят, че ХОББ е предотвратимо и лечимо заболяване. Свързана е с хронична обструкция на дихателните пътища, която обикновено прогресира с времето. При ХОББ има разрушаване на белодробната структура с развитие на емфизем, както и развитие на фиброза на малките дихателни пътища, пояснява д-р Пенчева. Болестта се провокира от генетично предразположение и продължително излагане на вредни фактори. Водеща причина е тютюнопушенето. Засегнати обаче са не само активните, но и пасивните пушачи. Наблюдава се тенденция в някои развити страни за ХОББ все по-голяма роля да играят частиците, които се отделят при изгарянето на биогорива. В България през зимата замърсяването на въздуха също е голямо, но пушенето остава водещо като причина. Друга тенденция е, че жените настигнаха мъжете като брой болни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Въздушни „чували“ пречат на дишането при хронична болест на белия дроб
Любопитни факти за белия дроб
Болест на белия дроб води до инсулт или инфаркт
Всеки седми у нас с хронично възпален бял дроб, не знае

Пациентите се оплакват от задух, имат кашлица с отделяне на храчки

Хроничният бронхит може да доведе до ХОББ. За поставяване на диагнозата хроничен бронхит трябва да е имало кашлица с храчки поне за три месеца в две последователни години. Честотата на ХОББ нараства в световен мащаб, България не прави изключение. До 2020 г. тя ще стане третата по честота причина за смърт в света. Освен излагането на вредни фактори, роля играе и увеличената продължителност на живота, когато влиянието на тези фактори е по-дълго. Много ресурси се отделят за лечението на болестта, а трябва да се наблегне на профилактиката.

През есенно-зимния период вирусите причиняват обостряне на оплакванията при болни с ХОББ, налага се те да бъдат поставени на системни кортикостероиди и антибиотици, да постъпват в болница. Обострят се съпътстващите им заболявания – сърдечносъдови или хроничната дихателна недостатъчност.
На практика всички пациенти, които идват в Александровска болница с диагноза ХОББ, вече имат по две-три придружаващи заболявания. Причината е, че профилактиката е занемарена. Тези пациенти не се търсят активно. Болните от ХОББ стигат до лекарска помощ, едва когато задухът стане много изразен, мъчи ги кашлицата. Тогава те вече имат промени във вентилацията на белите дробове, а има показатели, които не могат да бъдат върнати назад.

ХОББ не е само болест на белия дроб – развива се депресия, остеопороза, сърдечносъдовите заболявания и ракът на белите дробове са по-чести. Ако не се вземат мерки, се стига до дихателна недостатъчност. Нерядко болните страдат от белодробно сърце с хронична дясна сърдечна недостатъчност.

Никога не е късно да се започне лечение. Колкото по-рано се потърси помощ, толкова по-добри са шансовете за излекуване. За да се диагностицира ХОББ, трябва да се направи функционално изследване на дишането. Мери се обемът на белия дроб, но и скоростта, с която се издишва въздухът при усилие. Тогава може да се прецени дали има стеснение. Всяка година има акции с безплатно изследване на дишането на публични места, иначе се прави в кабинета на специалистите по белодробни болести.

Често забавянето в диагнозата идва заради една погрешна практика, всеки пациент с кашлица и храчки да получава антибиотик. Трябва да се има предвид, че в някои случаи тя не е само последица от инфекция. Друг проблем в лечението на ХОББ е, че някои от пациентите продъжават да пушат. Ако вземат лекарствата, които се предписват при ХОББ главно под формата на инхалатори, но продължават да пушат, пациентите всъщност обезсмислят цялото лечение. Болестта ще продължи да прогресира.

В комбинация с ХОББ пневмонията протича по-тежко. Това по принцип е сериозно заболяване, което понякога отнема живота дори на млади хора, които не страдат от ХОББ. При някои пациенти организмът няма изграден имунитет срещу инфекцията и тя протича доста бурно с усложнения, характерни за пневмонията, допълва д-р Пенчева. Най-общо казано причината е комбинация от лоши битови условия, лошо хранене, пушене.

До тежка пневмония се стига, защото първите оплаквания се неглижират от пациента. Решава да пие лекарства,  за понижаване на температурата, които е чул от рекламите. Или пък си казва: Защо да ходя на лекар, като ще ми изпишат някакъв антибиотик? Най-добре да си го купя сам. И започва да се самолекува. Лекарска помощ се търси доста късно, когато нещата вече са напреднали.

Лекувана правилно, пневмонията би трябвало да отшуми без увреда на белите дробове

Рядко при пневмонии се получават сраствания и фиброза. Има деца, които боледуват няколко пъти от пневмония. Добре е да се консултират с пневмолог – понякога се откриват локални имунни дефицити, които са същинската причина. За да се постави диагноза пневмония, трябва да има комбинация от няколко неща – температура, кашлица, оплаквания, свързани с дихателната система – тежест в гърдите, задух. На рентгена се виждат засенчвания, а лабораторните изследвания сочат остър възпалителен процес. Когато нямаме физикална находка и лабораторни данни за пневмония, може да се касае за друго заболяване, което може да имитира пневмония. Може да има някакви фибрози, които да изглеждат като новопоявило се възпаление. Обикновено рентгенологът няма стари снимки и не може да направи сравнение.

Най-често срещаните причинители на пневмонията

За пациентите, които попадат в болницата, винаги се прави изследване за откриване на причинителя. Това не означава, че се изчаква с лечението – медикаментите се назначават според клиничната картина. Обикновено се започва с т.нар. емпирично лечение. Ако изследванията покажат нещо по-различно и клиничната картина не се подобрява, се прави промяна в терапията.

Основните причинители са стафилококи, стрептококи или пневмококи. При пациенти с ХОББ по-често се срещат грам-отрицателни микроорганизми. Обикновено те успяват да живеят с тях в някакъв баланс, но когато имунитетът падне по някаква причина, вземат надмощие. Вирусите също предизвикват пневмония. Тогава се наблюдава същата клинична картина – кашлица, задух, температура, тежест в гърдите. За да се стигне до пневмония, може да се мине през бронхит, но нещата може да се развият и много бързо, особено при инфекция с грипен вирус.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -