четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВисоко ниво на калций в артериите разболява българите

Високо ниво на калций в артериите разболява българите

Българските пациенти имат твърде високо ниво на калций в измененията по артериите. Болестта е известна като атеросклероза. Освен това те много късно търсят лекарска помощ, което усложнява тяхното лечение. Това заяви на пресконференция със здравни журналисти световният авторитет в лечението на периферни съдови заболявания проф. д-р Ралф Лангхоф от Германия, който е на двудневно посещение в Болница „Тракия“ – Стара Загора по покана на отделенията по „Съдова хирургия“ и „Инвазивна кардиология“. Професор Лангхоф ще проведе на 7 и 8 април ендоваскуларно лечение на шестима пациенти със сложни тромбози и стенози на артериалните съдове в екип с инвазивните кардиолози д-р Борислав Борисов, д-р Михаил Михалев и съдовия хирург доц. д-р Димитър Петков.

Една от основните причини за честата съдова заболеваемост сред българите са лоши навици като тютюнопушенето и други, посочи проф. Лангхоф. Първите признаци, за появата на периферен съдов проблем може да бъде болка в подбедрицата при ходене, която кара човек да спре и да си почине, допълни  доц. Петков. Твърде късен симптом е опадване на космите и поява на ранички по краката, враснали нокти, които може да се дължат на започваща исхемия на крайника. В резултат може да се развие гангрена и болният да загуби крайника си.

За щастие в 21-ви век медицината разполага с ендоваскуларни („безкръвни“) или хибридни  методи на лечение, които съчетават отворена с „безкръвна“ хирургия. Тези методики се прилагат и в Болница „Тракия“ на същото ниво, както във всяка европейска болница, посочи доц. Петков. „Ние сме благодарни на проф. Лангхоф, че е дошъл, за да разкрие някои тайни от практиката си в лечението на тези заболявания“, допълни той. Доц. Петков призна, че не са редки случаите, в които екипът му е оперирал неправилно лекувани пациенти. „Работим активно с общопрактикуващите лекари, но симптоматиката не е достатъчно позната и за съжаление такива пациенти може да се срещнат често в отделенията на българските болници“, посочи доц. Петков.

„Бил съм в различни болници в България, разгледах днес Болница „Тракия“ и съм впечатлен, колко модерна е тя. Бих казал, че изглежда по-съвременно от болница Charite Berlin, в която работя, а това е една от най-известните болници в Европа“, посочи по време на пресконференцията той. Проф. Лангхоф заяви, че ще бъде удоволствие да работи с д-р Борисов, д-р Михалев, доц.д-р Петков, които имат огромен опит в инвазивните и ендоваскуларни процедури.

Д-р Ралф Лангхоф е изключително известен със своите постижения в областта на  ендоваскуларната медицина или отпушване и разширяване на променените от атеросклероза съдове. В практиката си той е извършил над 15 хиляди различни високоспециализирани интервенции – вътречерепни, бедрени, бъбречни, венозно-лазерни и други. Д-р Ралф Лангхоф е член на УС на Европейската фондация за съдова медицина, главен лекар на отделението по ангиология в Център за съдова медицина Берлин – Вилмерсдорф, член на Научния консултативен съвет за осигуряване на качество в ангиологията.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -