Реклама
Начало Новини Високата кръвна захар е риск за тумори

Високата кръвна захар е риск за тумори

1
диабет кръвна захар
Реклама

Високата кръвна захар е риск не само за диабет. Тя улеснява и появата на тумори. Това разкрива анализ на 16 големи проучвания, който включва 900 000 души от различни страни. Рискът от рак се увеличавал с 15%, ако у човека имало преддиабет. Това е състояние, когато има повишена кръвна захар, но не достатъчно, за да се постави диагноза диабет, пише сайтът Live Science.

Ако в сметката се включи и индексът на телесната маса, който сочи наднорменото тегло, тогава рискът от рак се повишавал дори с 22%. Става дума най-вече за тумори на стомаха, дебелото черво, черния дроб, задстомашната жлеза, млечната жлеза и ендометриума. При хората с преддиабет например ракът на черния дроб се откривал два пъти по-често, с 60% по-често – ракът на ендометриума, с 50% – ракът на стомаха или дебелото черво, а с 20% – този на гърдата.

Причините са няколко. Например при високата кръвна захар се повишава резистентността към инсулина. Това провокира отделяне на инсулино-подобни белтъци, които способстват за роене на раковите клетки. Също така не са изключени генетични вариации, които повишават опасността и от двата вида отклонения.

Реклама

Без лечение преддиабетът може да премине в диабет в рамките на 5 г. Статистическите данни сочат, че това състояние се открива все по-често в наши дни. Човек може да се защити само ако спазва диета, тренира и приема препарати за понижаване на кръвната захар.

Източник: Live Science

Реклама

1 коментар

  1. При споменаването на тест за кръвна захар най-често се подразбира изследване за предполагаеми високи стойности, но състоянията с ниска кръвна захар също са сериозен проблем и изследванията са задължителни за точно диагностициране. В този случай също важат общите условия на тест за кръвна захар, като изследванията могат да са тест по спешност или случаен, след спазване на определена диета, при гладуване и пр.

Коментарите са затворени

Exit mobile version