Реклама
Начало Новини Вегетарианството може да увеличи риска от рак и сърдечни болести

Вегетарианството може да увеличи риска от рак и сърдечни болести

0
салата лятна диета за отслабване
Реклама

Вегетарианството, практикувано в семейството от поколения, може да доведе до генетични мутации, които увеличават риска от рак и сърдечни заболявания. Продължителното лишаване от месо и животински продукти променя ДНК, което прави хората по-уязвими към възпаление, пише Daily Mail.

Смята се, че идентифицираните при дългогодишни вегетарианци мутации улесняват усвояването на важни мастни киселини от растенията, но това увеличава производството на арахидонова киселина, която стои в основата на възникването на рака и възпалителните заболявания. В комбинация с диета, богата на растителни мазнини, мутацията води до увеличено натрупване на арахидонова киселина в големи количества в организма. Утежняващ факт е, че мутацията пречи на отделянето на омега-3 (вид полезна мастна киселина), която предпазва от сърдечно-съдови заболявания.

Ядките и рибата доставят ценната омега-3 мастна киселина, но в растителните мазнини няма значими количества. Това също трябва да се вземе под внимание. В последното си проучване учените от университета Корнел успели да докажат, защо вегетарианците имат 40% повишен риск от развитие на рак на дебелото черво, отколкото тези, които ядат месо. Друг проблем при вегетарианците е, че те често страдат от дефицит на протеини, желязо, витамин D, В12 и калций (костната им плътност намалява с 5%).

Реклама

Exit mobile version