Реклама
Начало Новини Възпалението на простатата всъщност пази от рак

Възпалението на простатата всъщност пази от рак

0
безплатни прегледи
Реклама

Възпалението на простатата може да е неприятно, но на практика е полезен за организма – според специалистите то намалява риска от рак, съобщава научният сайт „Лайв сайънс“. Учените изследвали признаците на възпаление в проби от простатна тъкан на 6200 мъже. На всички била направена и биопсия за откриване на рак. Мъжете между 50 и 70 години в началото на проучването нямали рак.

Две години по-късно същата група е подложена на повторна проверка. Рак бил открит у 900 души (14%). Установено било още, че сред мъжете с признаци на остро или хронично възпаление, отбелязани в първата биопсия, случаите на рак били съответно с 25% и 35% по-малко. След още 2 г. станало ясно, че само острото възпаление е свързано с намаляване на риска от рак.

Предишни изследвания по същата тема даваха смесени резултати. Някои видове възпаление еднозначно са свързани с повишен риск от рак на простатата. Изучаването на патологията на мъжката полова жлеза обаче опровергават този извод. Специалистите обаче още не знаят как точно възпалението намалява риска от рак.

Реклама

Възможно е то да действа като имунен отговор, който се активира в момента, когато организмът ни идентифицира злокачествени клетки или чужди агенти (вируси, бактерии и др.). Така имунната система се освобождава от тях, преди те да имат време да образуват тумор.

Реклама

Exit mobile version