Реклама
Начало Новини Ваксина хапче ще пази от стомашни инфекции

Ваксина хапче ще пази от стомашни инфекции

0
лекарства лечение
Реклама

В Кеймбридж разработиха нова ваксина срещу някои от най-разпространените микроби, които причиняват летни стомашни неразположения. Инфекциите с бактериите E.сoli и салмонела провалят отпуската на милиони туристи, пише „Дейли мейл“. Симптомите са известни в Англия като „Делхи корем“, защото често мъчат гостите на тропическите страни като Индия.

Потърпевшите се оплакват от силни болки в стомаха, крампи и диария. Заради инфекцията се стига и до дехидратация, която може да има тежки последици. Заболяването се причинява от замърсена храна или вода.

„Ваксината, която произведохме, е под формата на пудра и е много стабилна. Не се нуждае от съхранение на студено“, пояснява проф. Найджъл Слейтър, шеф на екипа, създал препарата. Всичко, което човек трябва да направи, е да погълне капсулата и така ще бъде предпазен от стомашните проблеми. Проф. Слейтър, който ръководи екипа учени в университета на Кеймбридж в департамента по биохимично инженерство и биотехнологии, допълва, че клиничните проучвания започват по-късно тази година.

Реклама

СНИМКА: АРХИВ

 

Реклама

Exit mobile version