Реклама
Начало Новини В София представиха уникална протонна терапия за лъчелечение

В София представиха уникална протонна терапия за лъчелечение

0
Реклама

Най-новата и прецизна терапия за лъчелечение при онкоболни – ПРОТОН, бе представена у нас от проф. Андреас Бокиш (на снимката), началник на клиниката по нуклеарна медицина в Университетската болница на град Есен, Германия. В София започна работа информационен център, който ще оказва съдействие на пациенти да се лекуват в това лечебно заведение, но и в други немски болници.

Протонната терапия осигурява най-голямата прецизност на лъчетерапия в света и представлява въртяща се на 360 градуса около пациента гигантска стоманена конструкция с диаметър 25 метра. Теглото е 670 тона. Онлайн контрол централа следи интензивността на протонния лъч до 100 000 пъти в секунда. При най-малкото отклонение от предварително разработения план за облъчване, апаратът спира в рамките на половин милисекунда, поясни проф. Бокиш.

Протон лъчите проникват до 30 см в тъканта и достигат дълбоки туморни образувания за разлика от другите конвенционални методи на лъчетерапия. При класическата лъчетерапия за разрушаването на тумора се използват фотони, които обаче имат свойството да облъчват и увреждат съседни тъкани. При протонната терапия тези вредни последствия са значително намалени, защото протоните са по-мощни и прецизни и могат да проникнат на определена дълбочина, като отделят цялата енергия на края на пробега си.

Реклама

Това запазва тъканите както по пътя на тумора, така и под него. Именно това прави терапията по-щадяща и подходяща за лечение на тумори при деца и дори бебета под пълна упойка. Добра е и при рак на труднодостъпни места – например в окото. Има достатъчно клинични данни, от които се знае, че тя дава много добри резултати, допълни проф. Бокиш. Един курс с ПРОТОН терапия ще струва около 20 000 евро.

Постига се точност до 1 мм. Дългата подготовка за използване на новата технология служи именно за това – да се постигне максимална прецизност. При рака на окото малките туморчета сякаш се „изтриват“ с помощта на протонната терапия. Тя идва на помощ и при необходимост от третиране на гръбначния стълб, където не е желателно да има облъчване. Вече се знае много за този методи, но с практиката ще се натрупа още допълнителен опит. Все още е рано да се говори за процент на успеваемост. В клиничната употреба ще се види как точно действа новата терапия.

В Германия смятаме, че един такъв апарат е достатъчен за 10 млн. души. При изчисленията са взети предвид индикациите, за които сега се смята, че протонната терапия дава значително по-добри резултати. От тази гледна точка, за някои по-малки страни вероятно няма да е рентабилно да поддържат свой център. Изискват се и много опитни специалисти, които да работят там.

Апаратът се прецизира и очакваме следващата седмица да лекуваме първия пациент, обясни проф. Бокиш пред столични лекари и журналисти. Цялата сложна апаратура струва 150 млн. евро. В Онкологията на болницата в Есен се правят много трансплантации на костен мозък, 150-200 чернодробни трансплантации годишно, 200 операции за рак на щитовидната жлеза и още много други операции и манипулации. Болницата разполага с два циклотрона за производството на консумативи, които се използват за диагностика с позитронно-емисионен томограф (ПЕТ). От 10 000 пациенти годишно, които диагностицираме, над 4000 минават през ПЕТ скенер, поясни проф. Бокиш. Комбинацията на това изследване с компютърна томография дават 91% точност на диагнозата. Така лечението е по-ефективно и с по-малко разходи.

При лъчелечението пациентът може да понесе до 4 грей (единица за радиация), но така се достига максималната граница, добави проф. Бокиш. Голяма част от метастазите не могат да се третират, така че се налага друго лечение, коментира той.

Проф. Бокиш представи и един от първите интегрирани PET/MRI уреди за ранно диагностициране на онкологични заболявания – един от петте в света, с който болницата в Есен разполага от близо 2 г. Всеки ден в клиниката с този апарат се диагностицират по 5 пациента от различни страни, има и българи. Досега сме имали доста пациенти от вашата страна, предимно с тумори на простатата, белия дроб и на гърдата, коментира проф. Бокиш. Идват и хора с редки заболявания като невроендокринните тумори. Българи питат и за трансплантации, но там е по-сложно поради недостига на донорски органи. Всеки пациент, който може да заплати цената, определена от обществените здравни каси в Германия, може да се лекува в болницата в Есен. Здравните каси в Германия плащат твърди цени за определени манипулации. Ако се наложи допълнително друг вид лечение, то се плаща отделно.

Кооперацията с българските болници е възможна по различен начин. В идеалния случай лекарите ще разберат, че не могат да правят някои неща, които са необходими за пациента. Тогава го изпращат при нас, ние провеждаме лечението и го връщаме на колегите, които продължават с терапията, каза проф. Бокиш. По думите най-лесно ще бъде, ако се сключат договори за сътрудничество. Така ще се познаваме с българските лекари, работата ще върви по-лесно, добави той.

Засега информационният център в България ще съдейства на пациентите, които се интересуват от лечение в Германия. Те могат да изпратят медицинската си документация и да получат предварително някакви насоки за необходимото лечение. Болницата изпраща лечебно-диагностичен план въз основа на българските изследвания и епикризи. Това не е окончателно, но служи като ориентир. Пациентите, които ползват услугите на центъра, плащат по-ниска цена от тази, която се предлага директно в отдела за чуждестранни пациенти на самата болница. Това е така, защото болницата няма как да си гарантира извънредно плащане – например в случай, че пациента развие още някакво заболяване или се случи нещо, докато е в болницата. Центърът е гарант за плащанията. НЗОК плаща само за терапии в чужбина, които не се предлагат у нас.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Реклама

Exit mobile version