Реклама
Начало Новини В Китай откриха лесен метод за производство на стволови клетки

В Китай откриха лесен метод за производство на стволови клетки

0
лаборатория изследвания
Реклама

Китайски учени оповестиха, че разработили лесен и сигурен метод за производство на стволови клетки, които да се използват за генериране на тъкани и органи с терапевтична цел, предаде ЮПИ.
Учените описват метода си като създаване на коктейл от съставки на малки молекули, за да може соматични клетки да се препрограмират в плурипотентни, които имат способността да се диференцират във всеки друг вид клетки в организма. Преди бе нужна генна манипулация, за да се предизвика плурипотентно състояние на клетките, а това е дълъг и сложен процес с ограничено клинично приложение.
Използването на съставки на малки молекули е цял нов път към плурипотентните стволови клетки, увери Дън Хункуей от Пекинския университет.
Малките молекули имат предимства заради клетъчната си пропускливост и защото са неимуногенни, т.е. невидими са имунната система и следователно са съвместими с всеки организъм, отбелязаха учените. Освен това те лесно се синтезират и съхраняват.

Това открива нови възможности за генериране на желани типове клетки в регенеративната медицина посредством клетъчно препрограмиране с използване на специфични химикали или лекарства, вместо чрез генна манипулация.

СНИМКА: АРХИВ

Реклама

Exit mobile version