Реклама
Начало Новини В Александровска вече лекуват кръвно с мини операция

В Александровска вече лекуват кръвно с мини операция

0
доц. Добрин Василев
Реклама

Новаторски подход за лечение на високо кръвно, което не се повлиява от лекарствата, вече се прилага и в Александровска болница, съобщават от лечебното заведение. При някои пациенти медикаментозната терапия остава без ефект, независимо от дозите. За тях решението е при инвазивните кардиолози. „При такива болни рискът от мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, аортна дисекация (разкъсване на аортата) и бъбречна недостатъчност е чувствително повишен и реналната денервация се прилага като крайна мярка за сваляне на артериалното налягане”, заяви доц. Добрин Василев – началник на кардиологичната клиника в УМБАЛ „Александровска”.

Денервацията на бъбречните артерии е инвазивна процедура, която наподобява коронарография и се извършва двустранно, под местна анестезия. През бедрената артерия, с помощта на много фин спираловиден катетър се достига до бъбречната артерия, след което се прави аблация (прекъсване) на нервните влакна, които инервират бъбрека и така се прекъсва бъбречният механизъм за поддържане на кръвното налягане.

„В УМБАЛ „Александровска” процедурата се извършва с най-новата генерация система за ренална денервация, при която катетърът, с който се прониква е снабден с множество електроди и това позволява много по-бързо и пълно третиране на нервните окончания, уточни предимствата доц. Василев. Така се съкращава дискомфорта на пациентите по време на интервенцията и очакваният ефект настъпва много по-бързо и сигурно, между една и четири седмици след процедурата”.

Реклама

Exit mobile version