Реклама
Начало Новини Уникална ваксина срещу тумор в мозъка за първи път у нас

Уникална ваксина срещу тумор в мозъка за първи път у нас

0
Реклама

Уникална ваксина срещу най-злокачествения тумор на мозъка – мултиформен глиобластом, ще бъде приложена за първи път на български пациент, съобщи д-р Емануил Найденов, неврохирург от болница „Св. Иван Рилски“. Препаратът се изготвя от клетки на самия болен. С помощта на хемодиализа се извършва пълно пречистване на кръвта. Изолират се бели кръвни телца, като сред тях се търсят специфични моноцити. В лабораторни условия те се срещат с клетки от тумора.

Реклама

След това се инжектират на пациента, като попадайки обратно в организма, те вече могат да разпознават раковите клетки и да ги унищожават. Имунотерапията с индивидуална ваксина е единственият шанс за живот при този вид глиобластом, сегашната терапия не може да помогне, подчерта д-р Найденов. Без нея на пациента му остават месеци живот. Ваксината му дарява още много години.

Първата пациентка у нас, която ще получи ваксината, е 50-годишната Любка от Петрич. Тя е оперирана два пъти. Първата операция не успява да отстрани напълно тумора. След това назначават химио- и лъчетерапия, но те не дават резултат. При втората операция е приложена нова технология за оцветяване на злокачествените клетки и те са максимално отстранени.

Препаратът за Любка ще бъде изготвен в Белгия. Чуждите специалисти ще обучат и наши лекари, за да продължат те да прилагат сами метода у нас. За целта болница „Св. Иван Рилски“ е подала молба до МЗ да й бъде разрешено да работи по новия способ. В Германия терапия с индивидуална ваксина за рак излиза 30 000 евро, а у нас разходите за материали за едва 1500 лв., каза неврохирургът. Разходите на Любка за пътуването до Белгия се поемат от фондация „Остани“. Около 300 души годишно у нас получават диагноза мултиформен глиобластом и могат да живеят с помощта на ваксината.

Свързани теми: „Карта“ на мозъка улеснява операции на тумори

Платинени спирали лекуват инсулт с аневризма

Реклама

Exit mobile version