петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСъдържат ли ваксините живак, причинява ли той аутизъм?

Съдържат ли ваксините живак, причинява ли той аутизъм?

Според някои родители тимерозалът – консервант, съдържащ живак, и същевременно съставка на противогрипната ваксина – причинява аутизъм. Серия от биологични и епидемиологични проучвания обаче доказват, че няма място за притеснения. Ето обобщение на фактите, които доказват, че някои вещества причиняват аутизъм, но живакът не е сред тях. Те са предоставени от здравните експерти на Министерството на здравеопазването.

През 1971 г. Ирак внесъл зърно със съдържание на метилживак. Фермерите яли хляба, произведен от това зърно. В резултат се стигнало до едно от най-тежките натравяния с живак от един източник в историята. Метилживакът в зърното предизвикал хоспитализацията на 6500 иракчани и довел до смъртта на 450. Бременните жени също яли от този хляб и родили деца, страдащи от епилепсия и умствена изостаналост. Но бебетата нямали повишено ниво на риска от аутизъм.

Няколко големи проучвания сравняват риска от аутизъм при деца, които са получили ваксини, съдържащи тимерозал, с този при деца, чиито ваксини не съдържат тимерозал. Проучванията са последователни, ясни и възпроизводими – честотата на аутизма е една и съща в двете групи. Дания е страна, която забранява тимерозала като консервант още през 1991 г., но всъщност регистрира увеличаване на случаите на аутизъм няколко години по-късно. Изследванията на размера на главата, особеностите на речта, зрението, координацията и сензориката при децата, натровени с живак, показват, че симптомите им са различни от симптомите на аутизма.

Метилживакът се съдържа в малки количества във водата, адаптираното мляко и кърмата. Никой не спори, че големите количества живак може да увредят нервната система, но няма доказателства, че малките такива, съдържащи се във водата, адаптираното мляко и кърмата, биха имали подобен ефект. Дете, което преимуществено суче, приема над два пъти повече живак, отколкото някога се е съдържал във ваксина – и 15 пъти повече от количеството живак, съдържащо се в противогрипната ваксина

Има различни видове живак: метилживак срещу етилживак

Живакът е естествен елемент, който се среща в земната кора, въздуха, почвата и водата. От създаването на Земята вулканичните изригвания, изветрянето на скалите и изгарянето на въглища са ставали причина за отделянето на живак в околната среда. След като това се случи, определени видове бактерии могат да го преработват до метилживак. Метилживакът стига през хранителната верига до риби, животни и хора. Високото му съдържание е токсично за хората.

Тимерозалът – консервант, който все още се използва в някои версии на противогрипната ваксина – съдържа различна форма на живак, наречена етилживак. Проучванията, сравняващи етилживака с метилживака, предполагат, че те се преработват различно в човешкото тяло. Етилживакът се разгражда и изхвърля много по-бързо от метилживака. Ето защо за етилживака (използван в противогрипната ваксина) е много по-малко вероятно, отколкото за метилживака (който се среща в околната среда), да се натрупа в организма и да увреди пациента.

Какво ни е известно за причината за аутизма?

Първо, по подобие на кистозната фиброза или сърповидно-клетъчната анемия, аутизмът има ясно изразена генетична основа. Изследователите са установили, че когато един от еднояйчните близнаци страда от аутизъм, рискът и вторият близнак да е аутист е около 90%; при двуяйчните рискът е по-малък от 10%. Второ, въпреки че аутизмът има ясно изразена генетична основа, факторите на околната среда също може да предизвикват заболяването. Например децата, чиито майки са приемали талидомид (вид успокоително) по време на бременността, имат родилни дефекти, включително малформации на ушите и скъсяване на крайниците. Но те също така имат значително по-голяма честота на аутизъм, отколкото бебетата, родени от майки, които никога не се приемали талидомид. Ясно е, че талидомидът причинява аутизъм, но само ако майките са го приемали в началото на бременността. Ако майки са приемали талидомид през втория или третия триместър на бременността, бебетата им не са изложени на повишен риск от аутизъм.

Изводите, направени във връзка с талидомида, показаха, че в началото на бременността има период, когато някое лекарство може да причини аутизъм. По подобие на историята с талидомида се развива и случаят с бебета, заразени с вируса на рубеола. Бебетата, родени от майки, които са преболедували рубеола в началото на бременността, имат вродени дефекти, свързани с очите, ушите, мозъка и сърцето. Те също са изложени на по-голям риск от появата на аутизъм, но, както и при талидомида, само ако бебето е било изложено на рубеола през ранната бременност. Бебетата не стават аутисти, ако прихванат вируса скоро след раждането. Когато преценим всичко, стигаме до извода, че вирус или лекарство може да предизвикат аутизъм и че има период на повишена уязвимост през ранната бременност, когато бебето е изложено на риск. През втория или третия триместър на бременността, или след раждането на детето, възможността за въздействие от страна на факторите на околната среда, предизвикващи аутизъм, очевидно е приключил.

Жените в САЩ също понякога са приемали живак по време на бременността. Това се случило, когато лекарите открили, че кръвната група на майката не била съвместима с кръвната група на бебето. За да се предотврати негативното въздействие върху бебето от страна на това несъответствие на кръвната група, майките приемали RhoGam – продукт, който съдържа консерванта тимерозал. Въпреки това – и в съответствие с наблюдаваното в Ирак – при бебета, изложени на тимерозал (от RhoGam), не се наблюдава повишен риск от аутизъм в сравнение с онези, чиито майки никога не са приемали препарата. Въпреки че талидомидът и вирусът на рубеолата може да предизвикат аутизъм по време на бременността, научните изследвания ясно показват, че живакът няма такъв ефект.

Статията е част от поредицата на „БоленЗдрав“ за митове около ваксините и страховете на родителите, свързани с тях. Още по темата:

СНИМКА: АОК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -