Реклама
Начало Новини Три популярни лекарства намаляват риска от рак на белия дроб

Три популярни лекарства намаляват риска от рак на белия дроб

0
лечението на рака на белия дроб е трудно.
Реклама

Комбинираната употреба на три много разпространени лекарства намалява риска от заболеваемост и смъртност при рак на белия дроб, установиха учени от Университета Сонгюнгван в Южна Корея. Резултатите са публикувани в списанието на Международна асоциация за изследване на рак на белия дроб – Journal of Thoracic Oncology.

Ракът на белия дроб е един от най-често срещаните и трудни за лечение на рак. Следователно медицинските учени непрекъснато търсят начини за предотвратяване на този рак.

Реклама

Кои са новостите в лечението на рака на белия дроб?

Корейските учени решили да оценят риска от възникването на рак на белите дробове при тези, които редовно приемат три вида широко разпространени лекарства – метформин, статини и аспирин. 

Те се приемат всеки ден от милиони хора по света – над 120 милиона души пият метформин за борба с диабета, 35 милиона – статини за контрол на холестерола и още 6 до 10 милиона вземат аспирин всеки ден. И трите вида лекарства се отпускат без рецепта.

Таргетна терапия превръща рака на белия дроб в хронична болест

Авторите са анализирали базата данни на Корейската национална здравноосигурителна служба (KNHIS), обхващаща цялото население на страната – 50 милиона души, като анализирали по-внимателно резултати за 732 199 корейци, които са били посещавани от лекари между януари 2004 г. и декември 2013 г.

Учените разделили извадката на осем групи, за да проследят ефекта на всяко лекарство поотделно, както и да оценят ефекта от комбинираното им действие.

Така отбелязали забележим положителен ефект сред тези, които приемали и трите групи лекарства. Това били около 3,4% от всички – 23 163 души. В сравнение с останалите, честотата на рак на белия дроб в тази група е била със 17% надолу, с толкова по-ниска била и смъртността.

Операцията при рак на белия дроб – какво да очакваме

„Доколкото ни е известно, нито едно проучване преди това не е проучвало комбинираните ефекти на аспирин, статини и метформин върху заболеваемостта и смъртността от рак на белия дроб“, заяви водещият автор на изследването Донг Уок Шин от Медицинското училище на Университета Сонгюкван в Сеул.

Освен това, колкото по-дълго хората приемали лекарството, толкова по-силен бил ефектът. Така авторите заключават, че редовното дългосрочно едновременно приложение на аспирин, статини и метформин може да се счита за доказан фактор за намаляване на риска от рак на белия дроб.

„Тези резултати са в съответствие с други проучвания, които показват, че аспиринът и метформинът синергично инхибират пролиферацията на ракови клетки чрез активиране на AMP-активирана протеин киназа, която играе критична роля в регулацията на липогенезата в раковите клетки“, казва д-р Шин.

Авторите смятат, че комбинираното използване на аспирин, статини и метформин едновременно потиска няколко молекулярни пътища за растеж и възпроизводство на белодробни ракови клетки и с това е свързано намаляване на риска от заболеваемост и смъртност.

Източник: РИА Новости

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version