Реклама
Начало Новини Трансплантираха бял дроб за първи път на българин

Трансплантираха бял дроб за първи път на българин

0
Реклама

52-годишният Стефан (на снимката), лекуван в „Токуда“, стана първият български пациент с транплантиран бял дроб след животоспасяваща операция, извършена във Виенската университетска болница, Австрия. Той бе излекуван успешно от идиопатична белодробна фиброза, което е сред най-опасните белодробни заболявания. Подготовката за трансплантация и стабилизирането му преди присаждането на донорски бял дроб бе извършвана в продължение на година от екипа на д-р Наталия Стоева в отделението по Пулмология към Втора вътрешна клиника на японската болница.

Кое наложило трансплантацията на бял дроб

Повече от година пациентът има диагностицирана идиопатична белодробна фиброза. Болестта напредва бързо, а единственото разрешение е трансплантация на бял дроб. „Дължа живота си на трима души“ – разказва премеждията си Стефан, – „това е моят лекуващ лекар д-р Стоева в Токуда Болница, д-р Симеонова – директор на агенцията по трансплантация и проф. Валтер Клепетко, който извърши трансплантацията“. „Стефан прекара близо година в Пулмологичното отделение и ние бяхме длъжни да направим всичко по силите ни, за да получи нужното лечение. В неговия случай единствената възможност беше трансплантацията“, разказа д-р Стоева.

Началникът на Пулмологията в Токуда активно търси начин да изпрати пациента си за животоспасяващата операция в чужбина. Събитията се развиват успешно, след като Агенцията по трансплантация откликва и съдейства в търсенето. След разговор с проф. Клепетко, Стефан бе включен в европейския регистър от чакащи за трансплантация „Евротрансплант“.

Какво е идиопатичната белодробна фиброза

Реклама

Трансплантацията на бял дроб, извършена във Виена, е първата подобна операция на пациент, изпратен от България. След повече от два месеца следоперативно лечение, Стефан е изписан от австрийската болница, вече се чувства добре и е отново сред близките си в България. Той продължава своето проследяване с редовни контролни прегледи при д-р Стоева. Пациентът на Токуда бе опериран на 3 януари във Виена след донорска ситуация и съвместимост на органа. Операцията извършва един от водещите специалисти по белодробна трансплантация в света – проф. Валтер Клепетко. След продължителна реанимация и следоперативно лечение, Стефан вече е в България и се чувства добре.

Идиопатичната фиброза се характеризира със заместване на нормалната белодробна тъкан с патогенна, която не притежава свойствата да пропуска кислород от алвеолите в кръвта. Това води до тежка дихателна недостатъчност, която не може да се лекува медикаментозно. Средната преживяемост без трансплантация е от две до пет години. Единственото решение е присаждане на бял дроб от донор. След успешното излекуване на Стефан и включването на България в системата Евротрансплант, Австрийската клиника ще има готовност да приема по около 15 българи, чакащи за белодробни трансплантации годишно.

СНИМКА: ТОКУДА

Реклама

Exit mobile version