Реклама
Начало Новини Топлинен тест открива рака в кръвни проби

Топлинен тест открива рака в кръвни проби

0
лаборатория кръвни изследвания
Реклама

Нов тест, който използва топлина, за да изследва кръвта, открива ракови образувания, съобщи Би Би Си. Т.нар. термограма на кръвна плазма изследва протеини в кръвта, включително произвежданите от тумори. Американско изследване показа, че тестът може да открие цервикален рак и да установи в какъв стадий е болестта.

Британски експерти са на мнение, че термограмите на кръвна плазма могат да подобрят диагностицирането на рака. Скринингът за цервикален рак понастоящем включва търсене на анормални клетки при цитонамазка и откриване на вируси, които могат да причинят заболяването.

В рамките на изследването на университета на Луисвил са ползвани термограми на кръвна плазма, за да се анализират кръвни проби. Кръвната проба реагира различно на топлината в зависимост от съдържащите се в кръвта видове протеини. Това се потвърждава от напомнящата пръстов отпечатък термограма на съдържанието на протеини.

Реклама

Системата бе тествана върху 67 жени, засегнати от цервикален рак в различен стадий, като целта бе да се открият различия между пациентките и жените в добро здраве. Учените поясниха, че тестът може да установи кои заболявания от рак трябва да се лекуват и кои – просто да се наблюдават. Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.

Източник: Би Би Си

Реклама

Exit mobile version