четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакви са симптомите при белодробна фиброза?

Какви са симптомите при белодробна фиброза?

Белодробната фиброза се характеризира с разрастване на фиброзна тъкан в белите дробове. Тя може да бъде идиопатична (с неизвестен причинител) и вторична – в резултат на наследственост, продължително вдишване на неорганични (пневмокониози) и органични прахове (бисиноза), тютюнопушене, продължителна работа с пестициди, прием на медикаменти, под въздействие на йонизиращи лъчи (лъчева фиброза) и др.

Причини за белодробна фиброза

Заболяването може да се отключи след вирусни инфекции, при инфекция с пневмоцистис карини, рикетсии и др. Белодробната фиброза се проявява със следните оплаквания: постоянен задух, който се засилва при физическо усилие, пристъпна суха кашлица, посиняване (цианоза), постоянна болка в областта на гръдния кош, хриптене при дишане, увеличаване размерите на крайните фаланги на пръстите (барабанни пръсти), отслабване на тегло, лесна умора. При проява на един или няколко от симптомите незабавно трябва да се потърси помощта на пулмолог.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Може да боледувате едновременно от астма и ХОББ 
Какво представлява белодробният емфизем?
При ХОББ рискът от пневмония е по-голям

Диагноза и лечение на фиброзата

Диагнозата може да се постави чрез подробна анамнеза (разказ на пациента), за да се установи причината и чрез допълнителни изследвания (рентгенография, функционално изследване на дишането, компютърна томография).

Важно е да се установи имунологичното състояние на болния и придружаващите заболявания, като злокачествени, автоимунни като колагеноза, ревматоиден артрит, склеродермия, при които се развиват фиброзни изменения в белите дробове.

Ако не започне лечение, може да се развие тежък емфизем, белодробна хипертония, сърдечна недостатъчност. Лечението включва глюкокортикоиди, цитостатици, кислородотерапия. Важна е дихателната гимнастика.

Разбира се, и профилактиката. Преди всичко да се лекуват заболяванията, които водят до белодробна фиброза. Да се съблюдават правилата за безопасност при работа с токсични вещества, спиране на тютюнопушенето и редовна дихателна гимнастика, чрез която се вентилират добре белите дробове и се предпазват от инфекции.

Д-р София Ангелова, пулмолог, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести

Свързани публикации

2 коментара

  1. Моля за вашата помощ!Касае се за рентгеново изследване. Установена е умерена белодробна хиперволемия с по-ретуширани очертания на белодробния рисунък.Малка по-силна сянка с нерезки граници вдясн-най-вероятно фиброза,която да се уточни с КТизследв.Запазена прозрачност на белодробен паренхим. Моля, пишете ми дали е рак или друго подобно заболяване. Благодаря предварително!

    • Здравейте, няма как по интернет да се направи интерпретация на снимката от специалист (аз не съм лекар, а журналист). Пишете откъде сте, за да ви препоръчаме към кого да се обърнете за консултация. Гледана ли е вече снимката от лекар по белодробни болести (пулмолог)?

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -