четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСенна хрема или обикновен ринит?

Сенна хрема или обикновен ринит?

Когато носът е запушен дълго време, започваме да се питаме дали това е сезонен алергичен ринит, известен повече като сенна хрема, или обикновена настинка. Оплакванията са от често кихане, течащ нос, подута носна лигавица (усещане за запушен нос), а главата е като в балон. Алергичната хрема не е за подценяване, защото от нея може да се развие астма, ако не бъде лекувана. Разграничаването на двете заболявания не е лесно, но ето 7 важни насоки, които помагат за вярната диагноза.

7 насоки, за да различим алергичната хрема

1. Годишно време, в което се появяват оплакванията и повтаряемост

д-р Марияна Мандажиева алерголог и УНГИма над 200 риновируса, които предизвикват настинка. По време на сезона хората си разменят най-често поне 20 от тях, обяснява д-р Марияна Мандажиева (на снимката вляво), специалист по УНГ и алергология. Тя приема пациенти в Медицински център „Искър“ (Телефон 0877 58 90 40, София, ул. Искър 22).  Напълно възможно е в хладното време да се заразяваме отново и отново с нови вируси. Ако обаче хремата се появява всяка година по едно и също време, главно през пролетта, непременно трябва да се провери дали не става дума за алергия. Възможно е реакцията да е към полени, които растенията отделят по време на цъфтежа си. Почти всеки четвърти възрастен страда от подобна алергия – сенна хрема. Ако носът почне да тече през есента, може да е друга много разпространена алергия – към акари (микроорганизми в домашния прах), пояснява д-р Мандажиева.

2. Начало и продължителност

Ако хремата е започнала внезапно и мощно, причината по-скоро е алергична реакция. Настинката обикновено започва с главоболие и дращене в гърлото. При нея хремата обикновено продължава около седмица. Ако симптомите продължават осезаемо по-дълго време, трябва да се мисли за възможна алергия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Диети и хомеопатия облекчават сенната хрема 
При сенна хрема ограничете суровите храни и месото 
Алергиите са 4 вида според реакцията на имунната система 
Какви са страничните ефекти от кортизоновите препарати? 
Вирусна инфекция отключва хронична уртикария 

3. Време от деня и обвързаност с място

При алергична реакция към домашен прах контактът с алергена е най-силен през нощта по време на сън. Затова и симптомите са най-тежки сутрин. При поленовата алергия – напротив, оплакванията се задълбочават, когато човек е навън, тъй като именно там вятърът разнася полените във въздуха.

Алергичните може да си донесат полени и у дома, тъй като те полепват по косата и дрехите. Не е за учудване, че носът им да продължава да тече и вкъщи. Един от основните съвети за профилактика на пристъпите е при връщане вкъщи от работа или разходка веднага да смените дрехите и да измиете лицето с вода.

Полените проникват в стаята и през отворени прозорци. При буря със силен вятър концентрацията във въздуха на полени е особено голяма. Затова алергичните не бива да прекарват навън малко преди или след такава буря. Хрема от настинка не се влияе никак от времето или мястото на пребиваване.

4. Вид на секрета

Разгледайте внимателно вида на секрета от носа. При настинката след бистрия секрет започва да се отделя жълто-зеленикав. При алергичната хрема той е и си остава бистър и воднист, пояснява д-р Мандажиева.

Сърбеж в очите и носа, безпричинно кихане насочват към алергия

5. Допълнителни симптоми

Допълнителен симптом на алергията е сърбеж – например в носа, очите или в гърлото. Характерни са пристъпи на кихане едно след друго. Ако има обаче температура и втрисане, това насочва към настинка. Ако кашлицата продължи по-дълго, трябва да се консултирате с лекар. Има много и различни причини за нея. При астмата тя е един от първите симптоми.

6. Фамилна обремененост

Ако имате близки роднини, които вече са развили сенна хрема, най-вероятно и вие сте застрашени. Имате по-голям риск за алергична реакция. Настинките обаче също се предават в семейния кръг.

7. Ефектът от медикаменти

Срещу внезапно появили се алергични оплаквания лекарят може да изпише антихистаминови препарати. Те започват да действат бързо. Около 20 минути след приема настъпва облекчаване на симптомите. Ако оплакванията се повлияват от антихистамите, значи става дума за алергия. При хрема с настинка помагат инхалации, защото овлажняват дихателните пътища и втечняват секрета. Това облекчава изхвърлянето му от носа, околоносните кухини и бронхите. Назален душ (промивка на носа) отстранява полепналия секрет. Той може да се използва и при сенна хрема, тъй като отмива полените от носната лигавица.

Лечение на алергията

Антихистамините се прилагат при по-леките случаи, понякога се налага и прилагане на противовъзпалителните кортизонови препарати. Те се предлагат като спрейове за носа или за астма. Вторият вид позволява прецизно дозиране и свеждане на нежеланите странични ефекти до нула.

Много важна е прецизната диагностика на алергията. Познаването на алергена дава възможност той да бъде избягван. Освен това е възможно да се проведе лечение – т. нар. десенсибилизация или специфична имунотерапия. В случай, че откриете при себе си симптомите и на алергия, и на настинка, може би наистина имате и двете. Алергичните също може да се простудят. При астматиците вирусните инфекции може да усилят тежестта на пристъпа.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -