Реклама
Начало Заболявания и лечение Инфекции, хормони и татуировки отключват псориазиса

Инфекции, хормони и татуировки отключват псориазиса

0
псориазис
Реклама

Псориазисът е хронично-възпалително заболяване, което може да засегне не само кожата, но също ноктите и ставите. Не е заразен, от него страдат 2-3% от европейците. Като първопричина за болестта се посочва генетичното предразположение. Дори обаче то да е налице, не е задължително тя да се развие. Известни са и други фактори, които отключват псориазиса.

Типичните симптоми са появата на участъци по кожата, които са червени и възпалени, със сребристо-бели люспици. Усеща се сърбеж. Болестта е хронична и протича на пристъпи, между които има периоди на облекчение при симптомите. Окончателно излекуване не е възможно, но има различни терапии, които смекчават неприятните усещания. Това са главно мехлеми, добавки във водата за миене, а също и генноинженерни лекарства – т.нар. биологични препарати.

При около 25% от пациентите се стига до спонтанно излекуване, казват от Германския съюз на пациентите с псориазис. Над половината от тях се разболяват преди 25 г. за първи път (псориазис тип1). По-рядката форма – тип 2, се появява между 50 и 60 г. За разлика от невродермита, който се среща предимно в детската възраст, псориазисът се среща изключително рядко при малчуганите.

Реклама

По информация на института „Роберт Кох“ в Германия около 30-40% от пациентите с псориазис, съобщават, че са имали и роднини със същото заболяване. Срещат се обаче и много случаи, където родителите са здрави, а детето боледува, или обратното. Изследвания на генетичните фактори сочат ясно, че вероятността страданието да се предаде по наследство е по-отчетлива по линия на бащата. Освен гени, които провокират псориазиса, има и такива, които пазят от него.

Причини за псориазис – кои фактори го отключват

Съчетаването на предразполагащи към псориазис гени и някои външни фактори отключва болестта. Външните влияния могат да бъдат:

– инфекции (най-често със стрептококи – например възпаление на сливиците или средното ухо в детска възраст, и др.)

– наранявания на кожата, татуировки, слънчеви изгаряния, силно разчесване, трайни механични дразнения на кожата – прекалено тясно облекло, стегнат колан или др.

– хормонални колебания или смущения в обмяната на веществата (например по време на бременност)

– определени медикаменти (бетаблокери, литиеви соли, интерферони, хлороквин или определени нестероидни антиревматици като например индометацин)

– психичен стрес (силно негативни семейни, социални или професионални ситуации)

– пушене или прекаляване с алкохола

наднормено тегло

– климатични влияния.

Причинно-следствената връзка не важи еднопосочно за всички рискови фактори. Понякога не е ясно дали рискът е причина или последица за псориазиса – например консумацията на алкохол.

Симптомите на обикновения псориазис са преди всичко последица от прекално бързо, доброкачествена и неконтролируемо нарастване на клетките в повърхностния слой на кожата. Те се наслояват в епидермиса до 7 пъти по-бързо отколкото при здравите хора. Обикновено кожата се обновява за 28 дни. При болните от псориазис това става за 3-4 дни. Така в определени участъци на кожата се образуват сребристо-белите люспи, под които мястото е зачервено и възпалено. Обикновено засегнати са лактите, глезените в областта на кокалчетата, кожата на главата, но също седалището, гърдите и гърба, понякога също мишниците, веждите, пъпа или дори около ануса. Тези места понякога сърбят. В много редки случаи поразена е кожата по цялото тяло. Понякога засегнати са и ноктите. По тях се образуват малки червени хлътнатини или пък жълтеникаво-кафяви оцветявания.

Какво е псориатичен артрит

Проучване в Германия сочи, че 20% от пациентите с псориазис се разболяват от артрит. Тогава страдат и ставите, въпреки че външните прояви на болестта може да не са така интензивни или дори да липсват. Появяват се отоци при малките костици на пръстите на краката и ръцете. Има обаче и болни, при които страдат коляното или гръбначния стълб.

Псориазис пустулоза (Psoriasis pustulosa)

При тази форма се появяват мокри разранявания по ходилата или дланите, които не са причинени от микробна инфекция. Тогава ходенето или работата с ръце става болезнена за болните. В допълнение те може да имат температура или да се чувстват отпаднали. Тази форма засяга под 5% от хората с псориазис по данни на института „Роберт Кох“ .

Повечето медикаменти се прилагат външно. Активните им съставки включват обикновено салицилова киселина, урея или млечна киселина. Често такива препарати се комбинират с кортизонови кремове. С тях обаче трябва да се внимава, понеже водят до изтъняване на кожата, ако се прилагат дългосрочно. Добрата грижа за кожата изобщо е много важна част от терапията дори когато болестта е в ремисия.

При тежко протичане е възможно и вътрешна терапия. Възможна е терапия с производни на витамин А (ретиноиди). Тези вещества нормализират растежан а клетките и ускоряват отделянето на люспиците. При жени препаратите се прилагат, само ако е сигурно, че те няма да забременеят до края на лечението, понеже има вероятност да се навреди на плода.

Друга възможност е имуносупресивна терапия например с метотрексат, циклоспорин и др. От няколко години се наблюдават добри резултати и с т.нар. биологични лекарства. Това се вещества, получени чрез генно инженерство, които наподобяват естествени за тялото субстанции. Такива активни съставки например са етанерсепт или инфликсимаб. Те не могат да излекуват псориазиса, но могат да потиснат проявите му за периода, през който се приемат. Инжектират се под кожата или се дават през устата. Трябва да се отбележи, че разходите за подобни лекарства са високи, а дългосрочният ефект от тях все още не е добре проучен.

Много болни от псориазис получават облекчение от слънчевите бани. Те трябва обаче много да се пазят от слънчево изгаряне, тъй като то може да доведе до неконтролируемо и бързо разпространяване на огнищата с псориазис. Терапевтично се комбинират солени бани (над 30% солево съдържание) и облъчване с ултравиолетови лъчи. Много болни сами организират подобна терапия, като пътуват до Мъртво море например. Такава терапия обаче дава само краткосрочно облекчение.

Отскоро се прилага и лазерна терапия, при която се концентрират висока светлинна енергия върху болното място. Този подход е добър, само ако то е малко – по коленете или лактите.

От известно време се обсъжда идеята да се отстранят сливиците при болни от псориазис. Известно е, че стрептококова ангина може да провокира проявата на болестта. При някои болни в сливиците се откриват същите лимфоцити (Т-клетки), които са налични и в огнището на псориазиса. Лекарите обаче са категорични, че само тази констатация не е достатъчна причина да се махат сливиците.

Съществуват много „диети“ и съвети за хранене при псориазис. Според експертите обаче те почиват по-скоро на случайни наблюдения и опит, а не на строги научни изследвания. Така например се препоръчва избягването на линоловата и гама-линоловата киселина като предшественици на арахидоновата киселина. Иначе казано да не слагаме на масата месо и колбаси от свинско или телешко. Вместо това да се наблегне на пилешкото, рибата, както и допълнителен прием на витамин Д и цинк. Доказано е обаче, че ако болният напълнее и натрупа наднормено тегло, състоянието му се влошава. И обратното – отслабне ли, настъпва подобрение при болестта.

ВНИМАНИЕ: Тази статия не бива да се използва за самолечение, тя служи само за повишаване на информираността на пациентите. Изготвена е със съдействието на д-р Бетина Принц, дерматолог с допълнителна специалност алергология.

Свързани теми: Псориазисът повишава риска от диабет

Биологични продукти дават надежда за псориазиса

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Реклама

Exit mobile version