Реклама
Начало Заболявания и лечение Анемия и хипертония често се появяват заради болните бъбреци

Анемия и хипертония често се появяват заради болните бъбреци

0
Реклама

Всеки осми българин страда от някакво бъбречно заболяване, макар че много пациенти дори не подозират за него. Причината е прозаична – както при повечето хронични страдания, така и в случая симптомите се проявяват едва когато стадият е напреднал, обяснява проф. Емил Паскалев, шеф на клиниката по нефрология и трансплантация в Александровска болница.

проф. Емил ПаскалевПървопричината често е диабет или хипертония

При две трети от тях първопричината е диабет (38%) и хипертония (28%). Ако тези заболявания се лекуват правилно, може изобщо да не се стига до бъбречно увреждане, коментира проф. Паскалев.

Съвременната медицина разполага с много възможности, но за целта хората трябва да ходят по-често на лекар и когато не усещат нищо обезпокоително.

Реклама

Бъбречните заболявания оказват подмолно влияние върху целия организъм и водят до увреждане на различни органи и системи. Не остава нито една незасегната тъкан, подчертава проф. Паскалев.

Повишени триглицериди има при 70% от хората с хронично бъбречно заболяване

70% от хората с хронично бъбречно заболяване имат повишени триглицериди и над 40% – повишен холестерол. Променя се алкалното и електролитното равновесие, така че биохимичните процеси в организма не могат да протичат нормално.

При бъбречна увреда често се стига до състояние, известно като метаболитна ацидоза. При него спада киселинността на кръвта под pH 6,8 поради натрупване на кисели метаболити или намаляване на алкалните вещества в нея.

Важно е това подкиселяване на тъканите да не се бърка с киселините в стомаха, които засягат много повече хора. В този случай става дума за заболяване на стомашната лигавица и тази на хранопровода – гастроезофагиален рефлукс.

Кои са причините за високи триглицериди в кръвта?

Болните бъбреци може да увредят и костите

Нарушава се страшно много и обмяната на калция и фосфора в организма, допълва проф. Паскалев. Те са основните структурни елементи на костите. Така бъбречното заболяване може да доведе и до увреждане на костната система.

То може да причини и анемия. В бъбрека се синтезира хормон, който стимулира костния мозък. Той пък от своя страна стимулира синтеза на червени кръвни клетки. Ако бъбрекът обаче не работи, болният може да развие малокръвие.

Белтък в урината е знак за бъбречна нефропатия

Хроничното бъбречно заболяване има пет степени

Нефролозите различават пет основни степени в хроничното бъбречно заболяване, поясни специалистът. Хване ли се болният в първите два стадия, може да бъде излекуван без сериозни последици. Коварното при болните бъбреци е, че симптомите се появяват едва след третия стадий, когато обикновено вече има трайни увреждания. Тогава целта на терапевта е да забави напредването на болестта, но връщане назад няма.

Не е трудно да се постави диагноза на хронично бъбречно заболяване, въпреки че то се проявява по много различни начини – пиелонефрит, глумерулонефрит или различни нефропатии. Бъбречните заболявания са сред най-често срещаните, но обикновено това се научава в последните два стадия.

За да се постигне по-ранна откриваемост, са необходими редовно посещение на лекар, профилактични прегледи и участие в скринингови програми. Основно е желанието човек сам да си обръща внимание, подчертава специалистът. За скрининга най-важни са изследванията на прясна урина и на креатинин, чиито нива се проверяват в кръвта.

Креатининът е един от крайните продукти на белтъчната обмяна. Образува се в черния дроб, оттам попада в кръвта и се извежда от нея чрез бъбреците.

При нарушена бъбречна функция нивото на креатинин в кръвта нараства. Това изследване не е включено в профилактичните прегледи, макар че не струва скъпо.

Как да предотвратим бъбречна недостатъчност

Съвременната медицина може да отложи с няколко години настъпването на усложнения. Лечението на хроничното бъбречно заболяване предполага и активното участие на самия пациент, казва проф. Паскалев. Той трябва да съобрази начина на живот със здравословното си състояние. Важен момент е да се научи да се справя със стреса, а диетата му трябва да е нискобелтъчна. Физическата активност помага много.

Много неприятно е, че при бъбречното заболяване се появява хипертония, дори ако тя не е съществувала преди. Високото кръвно при съществуващо бъбречно заболяване се лекува много по-различно, отколкото, ако то съществува само по себе си.

Бъбречната анемия в комбинация с артериална хипертония е причина за трайно увреждане на сърдечния мускул, допълва проф. Паскалев. Това съществено увеличава риска от съдов инцидент. Затова лечението на бъбречната анемия е необходимост. Преди години това е правено основно чрез кръвопреливане. По този начин обаче пациентите често са били заразявани с различни инфекции – хепатит или нещо друго.

Еритропоетините – какво са и как помагат

Съвременната медицина обаче разполага с еритропоетини, произведени с помощта на модерните биотехнологии. Това ги прави много по-приемливи за организма. Еритропоетинът е органична белтъчна молекула с много сложен състав. През 1972 г. в Станфорд създават първата рекомбинантна молекула.

За производството й днес се използват микроорганизми (ларви, овариум от хамстер и др.), които имитират структурата на човешкия ген. Те биват заставяни да произвеждат еритропоетин. Той е рекомбинантен, защото е същият като човешкия, но не е произведен в човешкия организъм, а от един микроорганизъм, пояснява проф. Паскалев. Така биотехнологиите откриват нова ера в нефрологията.

Лечението на анемията е възможно във всички стадии с рекомбинантния човешки еритропоетин. Пациентът постига високо качество на живот, чувства се излекуван. Друг плюс е, че на пациента в почти всички случаи може да се спести кръвопреливането.

Свързани теми:

Диабет и кръвно – главни виновници за болни бъбреци

Витамин С удвоява риска от камъни в бъбреците

СНИМКА: АРХИВ

Реклама

Exit mobile version