Реклама
Начало Заболявания и лечение Инсулиновата резистентност – заради мазнините в храната

Инсулиновата резистентност – заради мазнините в храната

0
захарен диабет кръвна захар
Реклама

Инсулинова резистентност, наричана още предиабет, представлява състояние, което предхожда диабет тип 2. Обикновено се установява, когато кръвната захар на гладно е по-висока. Интересното е, че не само яденето на сладко допринася за това състояние, а и прекаляването с мазни храни, както и с лоши мазнини (пържено, бързи закуски).

При предиабета стойностите на кръвната захар вече са леко повишени, а тези на инсулина – силно завишени. Обикновено липсват симптоми и затова състоянието протича дълго време неоткрито. Сериозните форми на инсулиновата резистентност са познати като Acanthosis nigricans. При тях има тъмни петна по лактите, коленете, пищяла, подмишницата или врата.

Причини за инсулиновата резистентност

Причините още не са прецизно изяснени. Няколко фактора са от значение. Най-важно е храненето. Голямо количество индустриално преработени продукти, богати на захар и бедни на хранителни вещества храни допринасят за състоянието. Ако се храните по този начин – бързи закуски, сандвичи, пица и сладкиши, постоянно предизвиквате рязко покачване на кръвната захар. Заради мастните депа се стига до отделянето на повече свободни мастни киселини. Това от своя страна стимулира черния дроб да произвежда повече захари. Тази захар много трудно се разгражда чрез мускулите. Проблемът се дължи не само на приема на захарни изделия, но и на консумацията на прекалено много или лоши мазнини.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
21 съвета за добър контрол на кръвната захар 
Умен инсулин се активира сам при покачване на кръвната захар
Ранният пуберитет при момичетата – заради безалкохолните със захар
Захарта е по-вредна при кръвно, отколкото солта 
Диета без месо сваля кръвната захар
Реклама

Задстомашната жлеза (панкреас) е принудена да отделя по-големи количества инсулин, който всъщност вкарва глюкозата в клетката, за да може тя в крайна сметка да я използва като енергиен източник. Ако организмът ви е изложен на това прекомерно обременяване с инсулин в продължение на много години, това неизбежно ще предизвика инсулинова резистентност. Въпрос на време е, предупреждават специалистите.

Друга причина е заседналият начин на живот. Има много доказателства, че редовната физическа активност повишава инсулиновата чувствителност на клетките. Инсулиновата резистентност не е непременно свързана с наднорменото тегло, въпреки че 60-70% от дебелите хора страдат от нея.

Диагнозата се поставя с помощта на орален тест за глюкозна толерантност. Първо кръвната захар се мери на гладно, а после се приема глюкозен разтвор и отново се изследват нивата на кръвната захар и на инсулина. Изчислява се съотношението между инсулина и глюкозата. При стойности над 2,5 се смята, че има инсулинова резистентност. При диабетици тип 2 често се срещат стойности около и над 5.

Мерки срещу инсулиновата резистентност

Основният въпрос е как да се отложи диабетът? Според Американският национален център за информация за диабета тя може да бъде забавена или дори напълно обратима. За целта е необходимо да се движим редовно. Дори и тези, които са напълно обедвижени, могат да започнат с по 5 минути дневно със стегната разходка.

Друга важна крачка е да се преосмисли храненето. Заместете захарта и бялото брашно със сложни въглехидрати – тоест пълнозърнести храни. Плодовете (не много сладките) и зеленчуците също водят до по-плавно покачване на кръвната захар. Те съдържат освен това много хранителни вещества и фибри. Особено внимателно избягвайте бързите закуски, които съдържат трансмазнини. Организмът ви се нуждае от достатъчно минерали, за да подобри инсулиновата чувствителност на клетките. Други фактори, които влияят негативно, са пушене, прекаляване с алкохола, недоспиване.

Източници: zentrum-der-gesundheit.de

symptomat.de/Insulinresistenz

Реклама

Exit mobile version