Реклама
Начало Новини Сироп за кашлица се оказа лекарство при паркинсон

Сироп за кашлица се оказа лекарство при паркинсон

0
сироп лекарство
Реклама

Популярен сироп за кашлица се оказа лекарство за паркинсон. Това става ясно от резултатите на ново проучване, публикувано в списание JAMA Neurology.
Става дума за препарата амброксол, синтезиран за първи път преди повече от 50 години. От 70-те години на миналия век се използва активно като отхрачващо средство, което втечнява жилавите секрети. Произвежда се като медикамент както самостоятелно, така и в състава на сиропи за кашлица при различни заболявания на дихателните пътища. През последните няколко години амброксол привлече отново вниманието на учените. Този път го изучават като лекарство, което може да спре прогресирането на една коварна болест – паркинсон. Това е особено важно, ако имате предвид, че в момента няма ефективни лечения на болестта.

Може ли паркинсон да се излекува напълно

Повишава се нивото на полезен протеин в мозъка

Реклама

Лабораторни експерименти върху човешки нервни клетки, както и върху животни, показаха, че амброксол има свойството да повишава нивото на глюкоцереброзидазния протеин (GCase) в невроните. Този протеин изпълнява почистваща функция в мозъка, предотвратявайки образуването на токсични натрупвания на друг протеин – алфа синуклеин, в тъканите. Именно алфа-синуклеиновите отлагания са основните виновници за унищожаването и загиването на невроните при болест на Паркинсон. Изкуственото повишаване на нивата на GCase с помощта на амброксола помага на нервните клетки да чистят алфа синуклеина и да останат здрави по-дълго. Това трябва да забави прогресията на болестта на Паркинсон, поне на теория.

Витамин В3 помага при ранен паркинсон

Амброксол е тестван и върху пациенти със заболяването

Група учени от University College London (UK) в сътрудничество с няколко други изследователски центрове проведоха първите клинични изпитвания на амброксол при 17 пациенти с болестта на Паркинсон. Участниците приемали лекарството всеки ден в продължение на шест месеца. Основната цел на проучването била да се определи колко безопасен е препаратът за пациентите, колко добре се понася от тях на фона на основното заболяване.
Оказало се, че лекарството не само не причинява никакви отрицателни странични ефекти, но и успешно преодолява кръвно-мозъчната бариера. Това е голямо предимство, защото иначе не би могло да стигне до точното местоназначение, където да разгърне своя лечебен ефект. Анализите показали още, че дозите от лекарството повишили нивото на GCase протеина в цереброспиналната течност на участниците. Там то се увеличило с 35%, а състоянието им леко се подобрило.

Нова терапия за паркинсон вече ще се поема от НЗОК

Тези положителни резултати от малко пилотно проучване убедиха благотворителни фондации да заделят над 522 хиляди британски лири, които ще бъдат вложени в нови клинични изпитвания на амброксол. Целта им ще е да определят оптималната доза на лекарството. Очаква се през 2020 г. да започне ново, много по-голямо и по-дълго проучване, което ще е в съответствие със „златния стандарт“ на клиничните изпитвания. В момента във Великобритания се набират подходящите участници на научното наблюдение.

Редактор Ина Димитрова

Източник: JAMA Neurology

Реклама

Exit mobile version