петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниСъздаването на универсална кръвна група вече е възможно

Създаването на универсална кръвна група вече е възможно

Ензими в червата, могат да спомогнат за създаването на универсална група кръв. Това съобщават учени от Университета на Британска Колумбия, които наскоро приключиха своето проучване. Те открили, че ензимите, отделяни от чревните бактерии, могат да премахнат захари, които определят вида на кръвта по повърхността на червените кръвни клетки. Така тя ще може да се прелива на всеки пациент, без да има риск от имунна реакция.

Тези захари всъщност са антигени. Те са причината за имунна реакция, ако се случи да ви прелеят чужда кръвна група. Досега на науката бяха познати ензими, които трансформират група В в нулева. Сега обаче с новооткритите ензими и група А ще може да се трансформира в нулева.

Кръвната група показва риска от болести

Нулевата кръвна група сега е най-търсена

лаборатория кръвни изследванияОткритието може да доведе до революционен  пробив в трансфузионната хематология. Известно е, че нулевата кръвна група често може да се прелива на хора с всички останали групи, не само на тези със същата. Тя няма антигени на клетъчните мембрани. Това я прави универсална и подходяща за трансфузия на всеки човек. Затова и търсенето на кръводарители с нулева кръвна група е голямо.

За разлика от нея кръвните клетки от групи А, В и АВ имат по повърхността си специфични антигени. Това означава, че група А може да се прелива само на хора със същата група или с АВ. Подобно е и при група В – тя се прелива само на хора с група В или АВ. Разработването на технология, която да премахне тези специфични антигени, на практика води до създаването на универсална група кръв. Според учените идентифицираните сега от тях ензими могат да свършат тази работа.

Кръвна група АВ с най-голям риск за сърцето, а 0 – с най-малък

Ензими в червата помагат за превръщането на една кръвна група в универсална

Учените предлагат да се приемат ензими, получени с ДНК от чревни бактерии, за отстраняване на антигените в клетките от втория и третия кръвен тип – А и В. Така обработена, кръвта ще може да се прелива на пациенти с всякаква кръвна група. Проблемът с недостига на кръв за преливане е огромен, често при тежки операции се изразходва цялата налична кръв от определената кръвна група. Има други количества, но те са от други групи. Тогава роднините на пациентите у нас се принуждават да плащат висока цена, само и само да осигурят нужното количество за преливане.

Затова всяко технологично решение, което предлага решение за недостига на кръв за определена кръвна група е добре дошло.  

Ето и малко повече за механизма, открит от учените. Ензимите помагат на бактериите да отделят съдържащите захари протеини (муцини) от стените на стомашно-чревния тракт. Бактериите се хранят с муцини. От молекулна гледна точка, муцините приличат много на кръвните антигени. Тази прилика позволява на ензимите да извършват двойна работа. Както показват последните проучвания, новите ензими 30 пъти по-ефективно отстраняват антигените от втората кръвна група, отколкото досега известните ензими.

Даряването на кръв пази от инсулт и инфаркт

Източник: LiveScience

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -