Реклама
Начало Новини Създадоха универсална ваксина срещу настинка

Създадоха универсална ваксина срещу настинка

0
настинка как се лекува
Реклама

Педиатри и инфекционисти от медицинския университет в Атланта, САЩ, са обнадеждени, че са създали ваксина за обикновените настинки, които се причиняват от риновируси. До момента тя е изпробвана експериментално върху животни и при тях дава отличен резултат. Предстоят и изпитания върху хора, съобщава Science Daily. Настинките са неприятен спътник през студените есенни и зимни дни.

Учените създали две версии за имунизационна риновирусна профилактика – едната за приложение при мишки, другата – за маймуни. И в двата случая животните изработили антитела (гликопротеини). Антителата са онази част от имунната система, която е своеобразен маркер дали организмът се е срещал с чужди за тялото нашественици като вируси и бактерии.

Те се произвеждат от активираните В-лимфоцити в отговор на антигенно стимулиране. Откриват се в кръвта и в лимфата, а в ниска концентрация се съдържат дори в междуклетъчните пространства.

Реклама

Антителата са специфични за отделните агресори и за органа, който ги „помни“. По този начин, ако човек някога е бил поразяван от конкретен вирус, имунната система вече е подготвена за това да е в състояние бързо да произведе антителата, от които се нуждае, и така да предотврати заболяването или драстично да намали неговата тежест.

Ваксините могат да съдържат отслабен вирус или бактерия или дори само тяхната „обвивка“, колкото и това да звучи парадоксално. Те подтикват тялото да образува определени антитела, така че ако човек се срещне със специфичен вирус или бактерия, имунната система да се подсети, че вече има в архива си тяхната характеристика. Това й дава възможност без ново „сканиране“ на параметрите да хвърли срещу нашественика нужните антитела. Защо това не е направено досега за най-разпространения здравен проблем – настинката? Защото тя не се причинява от един, а от множество вируси. И още по- точно – причинителят има безброй щамове.

За да противодействат на разнообразието от риновируси, учените „срещат“ мишките с 25 щама, вложени във ваксината, а маймуните – с 50 риновирусни вариации. За сравнение противогрипните ваксини от последния сезон съдържаха най-много четири щама.

След изчакване на времето, нужно за изработване на имунитет, у мишките били открити 25 вида антитела, всеки от тях съответстващ на един от уникалните ваксинални щамове. Резултатът се повторил и при маймуните, въпреки двойно повечето риновирусни агенти. Учените не спират дотук. Те изолират тези антитела от кръвта на животните и ги подлагат на допълнителни лабораторни експерименти. Оказва се, че антителата ограничават репликацията (умножаването) на риновируси в човешки клетки в епруветка.

Това дава надежди за изработване на ваксина срещу настинка при хора. Преди да пристъпят към изпитания, учените ще направят още една подготвителна стъпка за доказване на концепцията си – да заразят животни с реална настинка, за да проверят как се държат в този случай антителата, провокирани от ваксината.

Реклама

Exit mobile version