Реклама
Начало Новини Сърцето излиза от ритъм най-често през април и септември

Сърцето излиза от ритъм най-често през април и септември

4
хипертония високо кръвно
Реклама

В 20 часа е най-опасният момент от деня за пациенти с ритъмни нарушения. Това установиха учени от университета в Мюнхен, цитирани от немския сайт „Нетдоктор“. По принцип излизането от нормалния ритъм на сърцето (камерна тахикардия) и камерното мъждене не бива да се подценява, защото може да има опасност за живота. Според учените рискът за точно тези ритъмни нарушения е най-голям в определени моменти от деня, зависи също и от сезона.

Еймо Мартенс и колегите му оценили данните на 1534 пациенти, които носят изплантиран дефибилатор. Така можели да преценят съвсем точно кога сърцето излиза от ритъм. Допълнително учените използвали сензор, който отчитал активността на пациентите. Наблюдението продължило 15 г. За това време са регистрирани 3564 камерни тахикардии и 842 епизоди на камерно мъждене. Анализът показал, че камерното мъждене се случва по-често в 20 часа, отколкото в други моменти от денонощието. При камерните тахикардии не се забелязва подобна тенденция.

Пикове на ритъмните нарушения се наблюдавали не само в рамките на деня, имало и сезонна зависимост. Повечето случаи и на двата вида се случвали през април или септември – средно по 165 и 124 случая. За сравнение през останалите месеци били 30 до 85 случая. Още едно обобщение – като цяло рискът от ритъмно нарушения бил по-голям, когато човекът е в покой, отколкото ако е физически активен.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
При тежки форми на аритмия човек губи съзнание
Белите са по-застрашени от ритъмни нарушения
Дефибрилатор на всяко обществено място искат кардиолози
Рехабилитация раздвижва след инфаркт за две седмици
Реклама

Въпреки дългогодишните наблюдения учените не могат да дадат еднозначно обяснение на тези особености. Възможно е хормоните да оказват влияние. Например нивата на кортизола се променят в рамките на деня. Медикаментите също може да играят роля. Обикновено бетаблокерите се вземат сутрин и въздействието им до вечерта е намаляло, казва Мартенс. При сезонните пикове е възможно да има влияние на натрупващи се инфекции поради промяната на сезоните. Известно е, че хора със слабо сърце по-често лежат в болница през пролетта и есента. Например при инфекции като възпаление на белите дробове по-често настъпват ритъмни нарушения. Като следваща стъпка учените планират да се задълбочат повече върху действителните причини за пиковете на ритъмните нарушения.

Сърцето бие около 100 000 пъти дневно и понякога излиза извън ритъм. Започва да бие твърде бързо, твърде бавно или неритмично. Някои нарушения са безобидни, други обаче могат да застрашат живота. При камерната тахикардия възникват допълнителни импулси, които карат сърцето да бие по-бързо и поради това – по-неефективно. Камерното мъждене се описва като „функционално спиране на сърцето“ – то не бие правилно, а се съкращава над 300 пъти в минута.

DKG Abstract V1208: Martens E. et al.: Daytime and season as predictors for cardiac rhythm disturbance – a multicentre analysis. Clin Res Cardiol 103, Suppl 1, April 2014

Източник: Netdoktor.de

Реклама

4 коментара

  1. Пиша и се надявам колкото повече хора научат ,че предсърдното мъждене, аритмията , сърдечната недостатъчност се лекуват тук в България да знаят ,че имат избор !!!
    Аз преди години бях с тахикардия 220 удара , аритмия , световъртеж и сърдечна недостатъчност 3-4 степен. При който и кардиолог да отидох само по егн-то в регистара виждаше състоянието ми и казваше ,че скоро умирам ако не направя спешна операция на смяна на клапи. Аз знам ,че след операция имаш около 10 години живот и то в инвалидност , затова започнах да търся лечение. Съвсем случайно се запознах с наш български професор, който каза ,че ще живея и то без операции. Започнах стриктно да спазвам указанията му и точно след 9 месеца аз вече бях възстановена ,без тахикардий, без задух, без отоци – аз бях здрава!!!
    Сега си живея живота , чувствам се чудесно и даже не се сещам за сърцето си !
    Искам да помогна на повече хора , които страдат от проблеми със сърцето и те да станат като мен. Само ако искате да бъдете здрави , ще се радвам да помогна . Мейла ми е : vsv2303@abv.bg

  2. Г-жа Василева,много ви моля,пишете ми,аз се интересувам за майка ми,на 72 г.е

  3. gospogo Vasileva molia da mi dadete imeto i kordinatite na doktora koito vi e pomognal

Коментарите са затворени

Exit mobile version