Реклама
Начало Новини Сънната апнея е ранен признак за увреждане на сърцето

Сънната апнея е ранен признак за увреждане на сърцето

0
безсъние заспивам трудно
Реклама

Изследователи от Бостън установиха, че тежката обструктивна сънна апнея (ОСА) е ранен признак на увреждане на сърцето и увеличава риска от инфаркт на миокарда. И преди са съобщавани данни, че апнеята (прекъсване на дишането за секунди до минута по време на сън) е свързана с по-голяма честота на сърдечните проблеми.

Новото проучване обаче е първото, което убедено прави прогноза за заплаха от инфаркт, ако апнеята е в тежка форма. За да достигне до своите заключения, изследователският екип анализира поведението нощем на 1645 участници на средна възраст във възможно най-естествени условия – в собствените им легла в дома им. За целта на доброволците се прави полисомнография – тест, който следи фазите на съня. С помощта на индекс изследователите категоризирали дихателните смущения като липсващи, леки, умерени или тежки.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Д-р Иван Мануков: Хора с наднормено тегло по-често страдат от синдром на сънната апнея
Срещу хъркането помагат… компресиращи чорапи
Разстройствата на съня са 85 заболявания

Стартово на участниците се взимат кръвни проби и се проверява сърдечното здраве. Като условие за включване е човекът да няма кардиологична диагноза. Доброволците са били проследявани в продължение на средно 21,4 г. През това време 222-ма са починали, 212 са били диагностицирани с исхемична болест на сърцето – резултат от натрупването на плаки или мастни образувания по стените на артериите, и 122-ма са стигнали до сърдечна недостатъчност.

Реклама

Тежките кардиологични проблема може да се предвидят при повишени нива на високочувствителния тропонин Т (HS-TnT – протеин в сърдечния мускул, който може да се освободи в кръвта, когато има увреждане). Резултатите от проучването показват, че хората с апнея имат значително по-големи HS-TnT нива от участниците с нормален сън, като най-високите стойности са били установени при групата с тежка обструктивна сънна апнея. Заключението е публикувано в „Американ джърнъл ъв риспирътъри енд критикъл кеър медсин“.

Трудно е да се установи конкретната причинно-следствена връзка, със сигурност влияят повече от един фактор, но е добре да знаем, че и тежката форма на апнея може да се използва като маркер за риска от сърдечен инцидент, смятат учените.

Реклама

Exit mobile version