четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеОткъде е упоритият сърбеж в ухото?

Откъде е упоритият сърбеж в ухото?

Ушният канал е специфична анатомична зона, отговорна да насочва звуковите вълни от ушната мида към тъпанчевата мембрана. Кожата, покриваща канала, е различна поради разположените в нея множество жлези, произвеждащи ушна кал. Функцията на този секрет е да улавя малки частици и да ги евакуира от канала, както и да предпазва подлежащата кожа от слаби механични, бактериални и химични въздействия.

Въпреки наличието на ушна кал или поради някои порочни начини на почистване на ушите понякога се развива дерматит със сърбеж, зачервяване, залющване на кожата и подмокряне. Често на фона на дерматита може да се развие бактериална или гъбична инфекция, която да влоши състоянието, предизвиквайки силна болка. Ушната кал има предпазващо действие върху подлежащата кожа и поради това една от основните причини за развитието на този дерматит е прекалената хигиена в зоната или поставянето на различни медикаменти, козметика и химикали в ушния канал.

Опитите сами да почистим ушната кал може да усложнят нещата

Ако се подозира запушване на канала от натрупана ушна кал, да се потърси помощта на УНГ специалист за нейното отстраняване, а не да се опитва изваждането й с подръчни средства, тъй като това може да доведе до сериозни усложнения. По принцип почистването на ушите с нокти или предмети като моливи, химикалки и др. е рисково както за нараняване, така и за развитие на дерматит в зоната. Тези оплаквания зачестяват при попадане на вода в канала при душ, вана или плуване в басейни.

Една от основните причини за дерматит в зоната на ухото е алергията или реакцията на дразнене към субстанции от заобикалащия свят. Това могат да бъдат обеци, козметични продукти, стилизиращи продукти за коса, бои за коса, лак за нокти, парфюми. В това число могат да попаднат и субстанции, които на пръв поглед никога не би трябвало да достигнат ушните миди, но с помощта на ръцете при често почистване на ушите с пръст те биват пренасяни много лесно в зоната, предизвиквайки възпаление.

Внимавайте с постоянното използване на слушалки-тапи

Напоследък се наблюдават подобни оплаквания при млади хора, които прекарват дълго време със слушалки в ушите поради влошената вентилация на ушния канал или реакция към силикона на слушалките. При поява на дерматит на ушния канал трябва да се предприеме серия от мерки. На първо място да не се прекалява с отстраняването на ушната кал. Почистването да е със сух, мек памучен тампон, и то само на най-външната видима част на канала. Мокренето трябва да бъде редуцирано, като при попадане на вода в ухото тя трябва да се махне веднага чрез навеждане на главата настрани й дърпане на ухото в различни посоки, подскачане и подсушаване на външната част.

Стилизиращите продукти за коса да се изключат за известен период от време. Може да се наложи и терапия с противовъзпалителни медикаменти, приложени локално за кратък период. Това трябва да се направи само по препоръка на медицински специалист, тъй като преди началото на терапията трябва да бъде изключена гъбична инфекция.

Д-р Петьо Брезоев, дерматолог

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -